Societatea civilă are mai multe propuneri privind modificarea Legii condominiului fondului locativ
https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-civila-are-mai-multe-propuneri-privind-modificarea-legii-condominiulu-7967_962313.html
Societatea civilă a formulat un şir de propuneri de modificare a Legii privind condominiul fondului locativ care, deşi a fost adoptată în anul 2000, până în prezent nu a fost pusă în aplicare.
Un şir de ONG-uri, printre care Institutul European, Alianţa pentru Conservarea Energiei şi Uniunea Asociaţiilor proprietarilor de Locuinţe au înaintat propuneri în adresa grupului de lucru de la Parlament, care examinează un proiect de lege privind amendamentele la Legea privind condominiul fondului locativ.
Printre propunerile formulate şi fixate de Info-Prim Neo se numără diferenţierea între exploatarea şi administrarea proprietăţii din fondul locativ, stabilirea unor instrucţiuni de exploatare, diversificarea formelor organizatorice de administrare a proprietăţii, transparenţă privind formarea a tarifelor, elaborarea unui plan de reparaţie capitală şi curentă a tuturor blocurilor de locuit şi identificarea surselor şi mecanismelor de finanţare.
În opinia directorului Institutului European, Victor Doraş, cea mai mare lacună a legii respective este faptul că ea permite aplicarea manipulărilor şi abuzurilor în ceea ce priveşte proprietatea comună din partea preşedinţilor de asociaţii în condominiu şi nu oferă garanţii pentru membrii condominiului. În acelaşi timp, legea nu asigură mecanisme necesare pentru exploatarea şi deservirea la nivel a blocurilor locative. Potrivit lui Doraş, modificările la lege, discutate în prezent în Parlament, sunt neesenţiale şi nu vor contribui la lansarea reformei în domeniul locativ-comunal.
În opinia reprezentanţilor ONG-urilor, este necesară o abordare complexă a acestui domeniu care trebuie să se bazeze şi pe dezvoltarea relaţiilor lipsite de conflict dintre furnizori şi consumatori, precum şi locatari şi proprietari.