logo

Societatea civilă a organizat un maraton la 7 ani de la evenimentele din 7 aprilie


https://www.ipn.md/index.php/ro/societatea-civila-a-organizat-un-maraton-la-7-ani-de-la-evenimentele-din-7-april-7967_1026537.html

La 7 ani de la evenimentele din 7 aprilie, Amnesty International Moldova, împreună cu alte ONG-uri, a organizat un maraton, deplasându-se pe la un şir de instituţii, care potrivit lor, sunt responsabile de condamnarea torţionarilor, care au torturat sute de participanţi la protestele antiguvernamentale din 2009. Participanţii, care au purtat o torţă antitortură, susţin că prin această acţiune condamnă „impotenţa deliberată a tuturor guvernelor, începând cu 2009, de a gestiona juridic corect un dosar de tortură”, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, maratonul a început la Consiliul Superior al Magistraturii, a continuat la Secţia de Combatere a Torturii a Procuraturii Generale. Următoarea instituţie vizată de participanţii la maraton a fost Guvernul. Punctul final a fost Parlamentul. Participanţii au criticat guvernele din 2009 şi până în prezent pentru incapacitatea şi nedorinţa de a gestiona cel mai grav dosar de tortură din istoria statului independent Republica Moldova, în pofida tuturor promisiunilor.

Cristina Pereteatcu, directoare executivă a Amnesty International Moldova, a spus că demonstraţiile din aprilie 2009 au fost ultimul respiro al activismului civic în care oamenii au sperat că schimbarea depinde de ei, iar revendicarea drepturilor este protejată şi asigurată de stat. „Cine ne poate spune cu adevărat câţi din cei care au fost implicaţi în evenimentele din aprilie 2009 stau azi în Parlament sau la cârma unor ministere? Statul ne datorează reabilitarea dosarului 7 aprilie 2009, cu nume şi cu pedepse cu executare”, a declarat Cristina Pereteatcu.

Ludmila Popovici, directoare executivă a RCTV „Memoria”, a menţionat că după 7 ani de la 7 aprilie 2009, constată cu regret că odată cu recunoaşterea largă a fenomenului torturii, societatea se confruntă cu impunitatea şi cu discriminarea victimelor.

Ion Guzun, jurist în cadrul Centrului de Resurse Juridice, a menţionat că 7 ani de impunitate înseamnă că instituţiile de drept şi justiţia au falimentat. „Eu mi-am pierdut încrederea că judecătorii, procurorii, sau persoane din poliţie, SIS şi alte instituţii responsabile vor răspunde pentru ilegalităţile comise. Adevărul îl vom afla prea târziu. Exact ca în ţările totalitariste unde adevărul este ascuns iar persoanele nu sunt deferite justiţiei. De aceea, cred că Republica Moldova nu poate pretinde că ar împărtăşi valorile ţărilor europene”, a notat juristul.