logo

Socialiștii la CC: Președintele a mimat consultările cu fracțiunile parlamentare


https://www.ipn.md/index.php/ro/socialistii-la-cc-presedintele-a-mimat-consultarile-cu-fractiunile-7965_1080492.html

Deputatul Partidului Socialiștilor, Vlad Batrîncea, care este unul dintre autorii sesizării depuse la Curtea Constituțională, susține că președintele Maia Sandu a mimat consultările cu fracțiunile parlamentare cu privire la identificarea unui candidat la funcția de premier. Declarația a fost făcută în cadrul pledoariilor la ședința la care se examinează sesizarea privind controlul constituționalității decretului prezidențial prin care Igor Grosu a fost desemnat în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, transmite IPN.

Potrivit lui, Maia Sandu nu a pomenit numele lui Igor Grosu în dialogul pe care l-a purtat cu fracțiunile parlamentare. Acesta admite că președintele știa din timp despre decizia Marianei Durleșeteanu de a-și retrage candidatura înaintată pentru funcția de prim-ministru. Potrivit lui, anunțul Marianei Durleșteanu a fost plasat pe Facebook în timp ce deputații PSRM se aflau la consultări, iar Maia Sandu a anunțat candidatura lui Igor Grosu la doar câteva minute după consultări.

Deputații PSRM au solicitat Curții Constituționale să ia în calcul o neconcordanță semnificativă în timp legată de data emiterii decretului de desemnare a lui Igor Grosu pentru funcția de premier și cererea oficială prin care Mariana Durleșteanu și-a retras candidatura. Deputatul Vasile Bolea a precizat că Maia Sandu a făcut această desemnare în ziua de 16 martie, iar cererea oficială a Marianei Durleșteanu a fost depusă la Parlament pe 17 martie.

Consiliera prezidențială, Olesea Stamate, a menționat că decretul președintelui prin care a fost desemnat Igor Grosu este constituțional. Potrivit ei, șefa statului a respectat prevederile legale și constituționale, iar desemnarea lui Igor Grosu a avut loc după consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare și după ce s-a constatat inexistența unui candidat susținut de o majoritate parlamentară.

Judecătorii constituționali sunt în deliberări, iar hotărârea urmează să fie pronunțată la ora 15.00.