logo

Socialiștii au contestat la CC legea care obligă Găgăuzia să achite TVA din contul bugetului local


https://www.ipn.md/index.php/ro/socialistii-au-contestat-la-cc-legea-care-obliga-gagauzia-7965_1100319.html

Socialiștii au contestat la Curtea Constituțională legea care obligă UTA Găgăuzia să achite TVA din contul bugetului local, lege care intră în vigoare la 1 noiembrie.

Potrivit deputatului Grigore Novac, respectiva lege trebuie suspendată deoarece este neconstituțională. Potrivit lui, nu s-a discutat cu reprezentanții conducerii Găgăuziei și nici cu membrii comisiei care este implicată în armonizarea proiectelor din regiune. În opinia sa, autoritățile fac totul pentru a diviza cetățenii și a distruge dialogul care s-a construit atâta timp.

Deputatul Fiodor Găgăuz, a spus că legea prin care Găgăuzia a fost obligată să ramburseze din bugetul local taxa pe valoarea adăugată și accizele antreprenorilor din regiune are un caracter vădit discriminatoriu.

Potrivit lui, TVA-ul și accizele la entitățile economice sunt o măsură care are un caracter stimulativ și permite vinderea produselor în afara țării. Întotdeauna această taxă a fost rambursată pe cheltuiala bugetului de stat. Ceea ce se întâmplă acum este un nonsens. Deputatul a remarcat că legea a fost adoptată în primă lectură fără discuții cu autoritățile din Găgăuzia. Ulterior au fost organizate pseudoconsultări cu deputații Adunării Populare din Găgăuzia, unde dialogul a avut loc sub formă de „mutul cu orbul". Argumentele reprezentanţilor regiunii nu au fost ascultate. Legea adoptată contravine Legii actelor normative, potrivit căreia toate modificările aduse Codului fiscal intră în vigoare nu mai devreme de 6 luni de la publicarea lor în Monitorul Oficial. În opinia, această lege are un caracter clar discriminatoriu.

Deputata Adunării Populare a Găgăuziei, Elena Iurcenko, a remarcat că această lege va produce prejudicii grave Găgăuziei. Bugetul local pierde peste 100 de milioane de lei. Majoritatea programelor sociale care funcționează în Găgăuzia astăzi sunt amenințate: sprijin pentru familiile tinere, alimentație pentru studenți. Deputata a venit cu un mesaj către Maia Sandu, menționând că în 2020 a promis că va fi președinte pentru toți, iar locuitorii Găgăuziei sunt cetățenii Republicii Moldova.

Decretul privind promulgarea legii care completează articolul 6 din Codul Fiscal și care prevede că UTA Găgăuzia va trebui să restituie impozite și taxe pe valoare adăugată (TVA) din propriul buget, nu de la bugetul național, așa cum se întâmpla până acum, a fost publicat în Monitorul Oficial la 21 octombrie.