logo

Situația poate fi ameliorată doar cu o clasă politică nouă și prin implementarea Acordului de Asociere cu UE, opinie


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-poate-fi-ameliorata-doar-cu-o-clasa-politica-noua-7978_1036607.html

După 26 de ani de independență, Moldova încă poate recupera din oportunitățile de dezvoltare pierdute, dar numai dacă cetățenii reușesc să schimbe calitatea clasei politice, scrie politologul Dionis Cenușă într-un  articol de anali pentru Agenția IPN.


Politologul crede că doar în acest fel, europenizarea țării nu va fi mimată, diluată, amânată sau în general abandonată. El accentuează că nu există în regiune alt model mai reușit de dezvoltare, pentru o țară interesată în democrație, decât prin instrumentele care alcătuiesc integrarea europeană, chiar dacă forțele pro-ruse insistă pe altceva.

Dionis Cenușa opinează că Acordul de Asociere permite avansarea țării prin preluarea bunelor practici europene. Acesta este cel mai ambițios proces, asumat vreodată de Moldova, care, implementat corect, la timp și integral, Acordul poate ameliora radical starea lucrurilor în țară.

Prin implementarea Acordului, țara și societatea sunt supuse unui proces complicat de europenizare, consideră Dionis Cenușă, accentuând că majoritatea absolută a partidelor politice ocolesc europenizarea. Anume din aceste considerente integrarea europeană este superficială și puternic asociată cu transpunerea mecanică a legislației europene.

În opinia politologului, acest lucru explică eșecurile statului de a folosi modelul european pentru a ridica standardele de viață și a descuraja astfel migrația.

Dionis Cenușă argumentează că încorporarea agendei europene în viața cotidiană a moldovenilor poate avea loc doar dacă există suficient sprijin public. El amintește că sentimentele pro-europene au fost mereu mai puternice în rândul tinerilor, a căror opinie s-a schimbat radical începând cu 2012, după ce corupția politică legată de partidele pro-UE a început să abunde spațiul public.

Chiar și după trei ani de la semnarea Acordului de Asociere, integrarea europeană este o idee puternic incompatibilă cu agenda majorității partidelor politice, în particular a celor care guvernează țară, comentează Dionis Cenușă.

El constată că deși opoziția extra-parlamentară este în proces de europenizare, aceasta nu a demonstrat că vrea să îmbrățișeze toate valorile europene, inclusiv pe cele care sunt incomode, periculoase și neatractive pentru societățile tradiționale.

În asemenea condiții, apare riscul ca europenizarea Moldovei să fie susținută mai puternic de către UE decât de cetățenii moldoveni, conchide politologul.