logo

Situaţia oamenilor de afaceri din Moldova se înrăutăţeşte în continuu, patronatele


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-oamenilor-de-afaceri-din-moldova-se-inrautateste-in-continuu-patronatel-7978_1008893.html

Mediul de afaceri din Moldova se înrăutăţeşte în continuu în ultimii ani din cauza constrângerilor majore cu care se confruntă businessmenii moldoveni. Confederaţia Naţională a Patronatului din Moldova (CNPM) organizează un forum al oamenilor de afaceri în cadrul căruia va comunica despre aceste constrângeri, dar şi despre politicile pe care le propun pentru depăşirea lor.

Preşedintele CNPM, Leonid Cerescu, a comunicat, în cadrul unei conferinţe de presă la IPN, că toate eforturile patronatelor de a comunica guvernării despre efectele negative ale politicilor promovate de aceasta asupra mediului de afaceri nu au avut succes. „Nu ştim de ce s-a creat iluzia că unele cheltuieli ale statului trebuie puse pe umărul oamenilor de afaceri”, a subliniat Leonid Cerescu.

Când oamenii de afaceri sunt constrânşi ei caută ieşire din situaţie: fie sunt reduse cadrele, fie se ajunge la faliment, fie se trece în economia tenebră,  spune preşedintele CNPM. „Am convenit la confederaţie să facem un studiu independent, în cadrul acestuia am depistat 14 constrângeri majore. Am decis să nu ne oprim doar la constatări şi la forum vom propune şi politici pentru depăşirea situaţiei”, a remarcat Leonid Cerescu.

Vicepreşedintele CNPM, Alexandru Slusari, preşedintele UniAgroProtect, a remarcat că guvernarea mimează dialogul social cu patronatele şi deja de mai mulţi ani se observă că nu sunt luate în consideraţie propunerile oamenilor de afaceri. Climatul de faceri se înrăutăţeşte, contrar tuturor clasificărilor care arată o îmbunătăţire a situaţiei.

Raisa Bejan, vicepreşedintele Uniunii Producătorilor de Zahăr, a remarcat că atât statul, cât şi producătorii de zahăr suferă pierderi din cauza că a fost majorată cota TVA la zahăr de la 8 la 20 la sută. În primul trimestru, bugetul de stat a pierdut peste 14 milioane de lei deoarece s-a majorat contrabanda cu zahăr.

Vicepreşedintele CNPM, preşedinte al Asociaţiei Micului Business, Eugen Roşcovan, a spus că toţi patronii îşi doresc un mediu de faceri modern, dar constrângerile, concurenţa neloială şi faptul că unele întreprinderi beneficiază de înlesniri pe criterii politice – nu permit dezvoltarea acestuia.

Igor Crapivca, preşedinte al Clubului Republican al Oamenilor de Afaceri „Timpul”, a spus că mediul de afaceri regional este într-o situaţie foarte proastă şi totul din cauza că guvernarea acţionează foarte iraţional, sistemul bancar este ineficient şi este dezvoltată economia tenebră. Igor Crapivca crede că dacă nu vor fi întreprinse măsuri urgente, atunci mediul de afaceri din Moldova se va pomeni într-o situaţie foarte complicată.

Forumul oamenilor de afaceri din Moldova va avea loc la 12 noiembrie, în incinta Palatului Republicii cu începere de la ora 10.00. În cadrul acestuia va fi promovat şi un memorandul de înţelegere între patronate şi guvernare privind depăşirea situaţiei din domeniu.