logo

Situația în Ucraina: evoluții de ieri până azi, 3 martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-in-ucraina-evolutii-de-ieri-pana-azi-3-7978_1088247.html

Rezoluția de condamnare a invaziei ruse în Ucraina, votată masiv la ONU.

Rezoluția inițiată de 94 de țări, „califică în termenii cei mai duri agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”. Ea cere Rusiei să „înceteze imediat folosirea forței împotriva Ucrainei și să retragă imediat, complet și necondiționat toate forțele militare” din Ucraina.

Rezoluția nu are consecințe juridice, însă reprezintă percepția agresiunii rusești la nivel global și va contribui la constrângerea Moscovei și Minskului.
 
Rezoluția a fost votată de141 (inclusiv, Republica Moldova) din cei 193 de membri, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Rusia au fost susținută de Coreea de Nord, Siria, Eritreea și Belarus.

Nu sunteți „eliberatori”! – Iuscenko

Cel de-al treilea președinte al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, s-a adresat președintelui rus Vladimir Putin. Potrivit fostului președinte, Putin niciodată nu a avut un real „curaj și demnitate bărbătească”.

„Inamicul nostru..., așa-zisa „lume rusă”, a venit acum 7 zile cu război împotriva națiunii mele pașnice și a statului Ucraina”, a scris Iuscenko pe Facebook. El a declarat că Ucraina nu va ierta niciodată cetățenii statului vecin, tăcerea cărora îi face complici la monstruozitatea care se produce.

Nave rusești închise în Marea Neagră

Federația Rusă a solicitat trecerea unor nave prin strâmtorile Bosfor și Dardanele, însă guvernul turc a refuzat, referindu-se la recenta activare a prevederilor Convenției de la Montreaux.

După cum a declarat pentru „Dumskaya” din Odesa o sursă nedivulgată, se poate vorbi despre mai multe BDK (corăbii mari de desant) care se află în Marea Neagră, aparținând flotelor baltice și nordice, precum și două crucișătoare „Project 1164 Atlant” din flota Pacificului. Astfel, navele Federației Ruse au fost blocate în Marea Neagră fără posibilitatea de a merge la locul dislocării lor de bază.

Rusia, izolată tot mai mult

După ce încă 7 bănci rusești au fost eliminate din sistemul SVIFT, o mulțime de companii și branduri internaționale și-au anunțat retragerea sau încetarea interacțiunii cu Rusia. Printre acestea sunt Apple, Exxon Mobil, Shell, BP, TotalEnergies, BMW, Audi, Volvo, Ford si General Motors, Boeing, Maersk, DHL și alte sute de companii.

Totodată, Sberbank Group a anunțat că se retrage din Europa, iar canalele propagandistice rusești RT și Sputnik au primit interdicție de a activa în Occident, dar și în Moldova.

În aceste condiții, operatorul conductei Nord Stream 2 și-a declarat starea de faliment. Iar în Rusia, site-urile „Dozhdi”, ”Current Time” și „Ekho Moskvy”, care, potrivit autorităților, au acoperit „în mod fals” evenimentele „operațiunii speciale din Ucraina”, au încetat să se mai deschidă.

Hodorkovski îi îndeamnă pe ruși să protesteze.

Cetățenilor ruși nu trebuie să-i fie frică să stea în detenție 15 zile pentru proteste împotriva războiului și a regimului Putin. „Cele 15 zile ale tale merită pentru a preveni uciderea unui civil? Dacă stai în picioare, mergi în stradă și stai mai târziu”, a spus Hodorkovski.

În cadrul protestelor care au avut la Sankt-Petersburg și alte orașe din Rusia au fost reținuți sute de persoane. Peste 160 de laureați ai Premiului Nobel au susținut Ucraina, iar lista semnatarilor este în continuă creștere.

Orașele Ucrainei, sub asediu

Primarul orașului Konotop, Artem Semenikhin, le-a spus orășenilor că agresorii „ne-au pus o condiție – dacă începem rezistența, ei zdrobesc orașul cu artileria”, a spus primarul. Oamenii au ales rezistența și se pregătesc să întâmpine invadatorii cu arme și cocktail-uri Molotov, a scris primarul pe rețelele sociale.

Și edilul orașului Herson, Igor Kolykhaev, a anunțat o posibilă catastrofă umanitară în oraș. El cere un „culoar verde” pentru evacuarea celor uciși și răniți în timpul bombardamentelor de către trupele ruse.

Ucrainenii sunt deciși să lupte

80% dintre ucraineni sunt gata să apere țara cu arma în mână. Comparativ cu vremurile de dinainte de război, această cifră a crescut semnificativ (în 2020 - 59%), atestă un sondaj de opinie realizat în țara vecină de către compania Rating.

90% dintre ucraineni evaluează cu speranță situația din țară. Doar 5% sunt dezamăgiți.

Cea mai mare disponibilitate de apărare se atestă în Vest și în Centru, iar cel mai mic - în Sud și Est. Cât privește sexul, sunt gata de a-și apăra țara cu arma în mână 90% dintre bărbați și 70% dintre femei.

88% dintre respondenți cred că Ucraina va putea respinge atacul rusesc. Acest număr crește aproape în fiecare zi. Doar 10% din respondenți astăzi nu cred că vor avea izbândă. 98% susțin activitățile Forțelor Armate ale Ucrainei, 93% susțin președintele Zelensky, 84% susțin acțiunile liderilor locali.

Ca niciodată, 86% din ucraineni susțin aderarea Ucrainei la UE, 76% sunt în favoarea aderării la NATO. Comparativ cu perioada dinainte de război, sprijinul pentru aderarea la UE și NATO a crescut cu peste 20 de puncte procentuale. Dinamica pozitivă s-a produs datorită creșterii sprijinului din partea populației din Sud și Est. Și pe criteriul vârstei, se atestă un sprijin unanim pentru aderarea Ucrainei la UE și NATO.

Moldoveni, printre Eroii Ucrainei?

Volodimir Zelenskiy a semnat un decret prin care se conferă titlul de Erou al Ucrainei unui număr de 15 apărători ai Ucrainei. Printre ei, și maiorul Ciobanu Stepan Ivanovici, numele căruia sugerează că ar putea fi un consângean de-al nostru. Pilotând un Su-27, a deviat aeronavele inamice în regionea localității Kropyvnytskyi.

Statele lumii, împotriva Rusiei laTribunalul de la Haga

Pentru prima dată în istorie, 38 de țări au apelat concomitent la Curtea Internațională de Justiție din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Despre aceasta a scris pe pagina sa de Facebook procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

În paralel, Procuratura Generală a Poloniei a deschis un dosar privind invadarea Federației Ruse în Ucraina.

Voluntari din 16 țări vin să lupte în Ucraina – Kuleba

19 țări îi oferă Ucrainei arme, multe dintre ele făcând acest lucru pentru prima dată în istoria lor. 10 țări oferă asistență macrofinanciară, 22 de țări oferă asistență umanitară.

Voluntari din 16 țări ale lumii vin deja în Ucraina. Acest lucru a fost anunțat de ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba.

Victorii și pe câmpul de tenis

După ce în ajun intenționa să refuze partida cu rusoaica Anastasia Potapova, ca protest împotriva invadării țării sale de către Rusia, tenismena ucraineană Elina Svitolina a transformat provocarea în oportunitate și a învins-o pe rivala sa marţi în primul tur al turneului WTA de la Monterrey (Mexic).

Ea a declarat că va dona armatei ucrainene toate câştigurile obţinute la această competiţie.

Diana Yastremska a scăpat de curând din calvarul războiului, plecând din Odessa în Republica Moldova şi, după ce a trecut prin România, a ajuns în Franţa, unde a ieșit pe teren la Lyon cu steagul Ucrainei pe umeri. În cadrul competiției ea a spus că inima ei este acasă, alături de compatrioţii ei care lupta împotriva invadatorilor ruşi.