logo

Situația în Ucraina: evoluții de ieri până azi, 1 martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-in-ucraina-evolutii-de-ieri-pana-azi-1-7978_1088177.html

Negocieri între Ucraina și Rusia

Delegațiile ucrainene și ruse au purtat prima rundă de negocieri, cea ucraineană urmărind scopul de a opri focul și ostilitățile pe teritoriul Ucrainei. Părțile „au identificat o serie de subiecte prioritare asupra cărora au fost conturate anumite decizii”. De asemenea, „au discutat despre posibilitatea desfășurării altei runde de negocieri în viitorul apropiat pentru a da o dezvoltare practică subiectelor în cauză”, a relatat consilierul președintelui Volodymyr Zelensky la finele întâlnirii delegațiilor.

Procurorul Curții Penale Internaționale inițiază o anchetă privind crimele împotriva cetățenilor Ucrainei

Procurorul Curții Penale Internaționale, Karim Khan, a decis să deschidă o anchetă asupra evenimentelor care au loc în Ucraina: invazia rusă. Potrivit lui Khan, există motive rezonabile pentru a crede că atât crime de război, cât și crime împotriva umanității ar fi putut fi comise în timpul conflictului armat.

Kievul a solicitat aderarea urgentă la UE

Ucraina a depus cerere de aderare la Uniunea Europeană în cadrul unei proceduri speciale. Președintele Ucrainei a menționat că a discutat cu șefii Portugaliei, Lituaniei, Franței, Poloniei, cu prim-miniștrii Belgiei, Spaniei și Marii Britanii. Sprijinul din partea partenerilor europeni este necondiționat și fără precedent.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a anunțat pentru postul de televiziune francez BFM TV că va avea loc o dezbatere pe subiectul aderării Ucrainei la UE. „E vorba despre o dezbatere care, în orice caz, va fi ținută'', a declarat Charles Michel.  Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a exprimat duminică în favoarea aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ea a subliniat că există deja mai multe domenii de cooperare între UE și Ucraina.

NATO își intensifică sprijinul pentru Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat sporirea sprijinului acordat Ucrainei de către alianță, specificând că e vorba despre de rachete de apărare aeriană, de arme antitanc, precum și de asistență umanitară și financiară.

Canada va furniza Ucrainei arme antitanc și muniție îmbunătățită și va interzice, de asemenea, importul de țiței rusesc, a anunțat premierul canadian Justin Trudeau, citat de Reuters.

Bulgaria, Polonia și Slovacia vor transfera aproximativ 70 de avioane către forțele armate ale Ucrainei. Avioane de luptă MiG-29 și avioane de atac Su-25.

Diplomația ucraineană a mobilizat o coaliție anti-Putin fără precedent

„În primele 100 de ore de apărare a țării noastre împotriva invadatorilor ruși, diplomația ucraineană a mobilizat peste 1 miliard de dolari în asistență parteneră pentru achiziționarea de arme și muniții moderne pentru forțele de apărare ucrainene”, a declarat ministrul de externe ucrainean. Dmytro Kuleba. În prezent, „coaliția anti-Putin” include 84 de țări și 13 organizații internaționale. Rusia suferă deja pierderi nemaiauzite. Și acesta este doar începutul, a adăugat Kuleba.

Coaliția de state anti-Putin a introdus trei pachete de sancțiuni dureroase împotriva Rusiei: lista băncilor ruse care urmează să fie deconectate de la SWIFT este în curs de finalizare, jumătate din rezervele financiare ale Băncii Centrale a Federației Ruse au fost înghețate. A fost introdusă o interdicție privind vânzarea, furnizarea, transferul și exportul de tehnologii de rafinare a petrolului în Rusia. S-a suspendat valabilitatea licențelor de export cu dublă utilizare, în unele țări a fost oprită eliberarea vizelor pentru cetăţenii ruşi.

Lituania oferă Republicii Moldova 750 de mii de euro pentru gestionarea fluxului de refugiați ucraineni.

Anunțul vine ca urmare a convorbirii telefonice din data de 25 februarie a prim-ministrei Natalia Gavrilița cu prim-ministra Lituaniei, Ingrida Šimonytė, în cadrul căreia a fost abordată problema gestionării fluxului de refugiați.

Letonia le permite cetățenilor săi să lupte în Ucraina

Seimul Letoniei, într-o ședință extraordinară din 28 februarie, a susținut în unanimitate introducerea unor amendamente la Legea securității naționale, care să permită cetățenilor acestei țări să lupte pentru Ucraina ca voluntari. De asemenea, a fost adoptat un proiect de lege, care prevede că serviciul în Forțele Armate ale Ucrainei nu va constitui o restricție pentru ucraineni de a obține cetățenia letonă prin naturalizare.

China a făcut apel la calm

China a cerut reținere după declarația președintelui rus Vladimir Putin despre aducerea forțelor nucleare rusești într-o stare de alertă maximă. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin, a declarat reporterilor de la Beijing că „toate părțile ar trebui să rămână calme, să-și exercite reținerea și să evite escaladarea ulterioară”, a spus el, adăugând că China sprijină toate eforturile de a dezamorsa confruntarea militară și de a ajunge la o soluție politică pașnică. Răspunzând la întrebări suplimentare, el a subliniat că China și Rusia sunt „parteneri strategici”, dar nu „aliați”, iar Beijingul însuși își determină politica în fiecare caz particular.

Apărătorii Insulei Șerpilor au fost capturați

Militarii ucraineni care au apărat insula Șerpilor din Marea Neagră sunt în viață, dar luați prizonieri, a declarat Comandamentul Forțelor Navale ale Forțelor Armate ale Ucrainei.

Consecințele bombardamentelor efectuate de trupele ruse în orașul Harkov

În orașul ucrainean Harkov, în urma bombardamentelor efectuate de trupele ruse, nouă persoane au fost ucise, 37 au fost rănite, dintre care 3 copii. Înainte de explozia din Cartierul Industrial, pe strada Bolshaya Koltsevaya, 130 de oameni au fost răniți. O femeie a murit în spital. Alte patru persoane au ieșit după apă și au fost ucise. O întreaga familie a ars de vie: doi copii și doi adulți.

Elveția renunță la neutralitate

În condițiile invaziei militare pe scară largă a Federației Ruse în Ucraina, Elveția renunță la neutralitate și impune sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv împotriva președintelui țării agresoare, Vladimir Putin, și a ministrului de externe, Serghei Lavrov. Despre aceasta a anunțat reprezentantul Consiliului Federal al Elveției Andre Simonazzi după ședința de urgență a Consiliului Federal Elvețian.

UEFA și FIFA au scos Rusia din toate competițiile de fotbal

UEFA și FIFA au exclus cluburile de fotbal și echipele naționale din Rusia din toate competițiile până la o nouă notificare. Deciziile au fost luate de Consiliul FIFA și Comitetul Executiv al UEFA – principalele organe ale organizațiilor care iau cele mai importante și urgente decizii.

Periferiile Kievului au fost lovite de rachete balistice

Rusia a lansat o rachetă balistică Iskander asupra Kievului. Consilierul ministrului afacerilor interne al Ucrainei Anton Gerashchenko consideră că Rusia vrea să ridice miza după negocierile cu delegația ucraineană și intenționează să încercuiască capitala Kiev și orașul Mariupol.

Acțiunile marilor companii rusești s-au prăbușit

Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei au provocat prăbușirea pieței financiare ruse. Banca Centrală Rusă a anunțat o creștere de peste două ori a ratei de actualizare: de la 9,5% la 20% pe an. Acțiunile  Sberbank au scăzut cu 73% la deschiderea tranzacțiilor după ce a fost introdus un nou pachet de sancțiuni economice, care includ și deconectarea unui număr de bănci de la sistemul internațional SWIFT.

La Kiev au fost semnalate probleme de aprovizionare

Locuitorii din Kiev au postat pe rețelele de socializare fotografii cu rafturi goale din magazine, precum și cozi la unitățile de vânzare cu amănuntul.