logo

Situația în Ucraina: cronica IPN de ieri până azi, 11 martie


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-in-ucraina-cronica-ipn-de-ieri-pana-azi-7978_1088400.html

Ministrul Lavrov spune că Rusia nu a atacat Ucraina

Discuțiile dintre ministrul de externe al Ucrainei Dmitri Kuleba și șeful ministerului de externe rus Serghei Lavrov s-au încheiat fără vreun rezultat.

Ministrul ucrainean și-a exprimat speranța că negocierile vor continua. Potrivit diplomatului, acesta a urmărit la discuții două obiective: organizarea unui coridor umanitar de la și spre Mariupol și încetarea focului. Cu privire la al doilea subiect, partea ucraineană a „auzit că Federația Rusă leagă încetarea focului de îndeplinirea cerințelor propuse Ucrainei de președintele Putin. În acest sens, vreau să confirm încă o dată că Ucraina nu s-a predat, nu se predă și nu se va preda”.

Într-un briefing după întâlnire, Lavrov a menționat că Rusia nu vrea să nege securitatea Ucrainei și este pregătită să discute despre garanții adecvate alături de garanții pentru securitatea țărilor europene și a Rusiei.

Șeful diplomației ruse a mai spus că Moscova intenționează să discute cu partea ucraineană la platforma de negocieri din Belarus. Acolo nu se întrevede semnarea „unor acte formale” – este necesar să se convină asupra unor lucruri reale care să ducă la o „rezolvare cuprinzătoare a crizei ucrainene”.

În altă ordine de idei, presa rusă reproduce vorbirea directă a ministrului că Rusia nu a atacat Ucraina și nu intenționează să invadeze alte țări.


Konașenkov și Lavrov cu versiuni diferite privind bombardamentul maternității din Mariupol

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a declarat că bombardarea maternității din Mariupol este o cursă informațională a părții ucrainene. Aviația rusă nu a executat nicio misiune de bombardamente la sol în regiunea Mariupol pe 9 martie, relatează presa rusă.

„Această maternitate a fost sechestrată demult de batalionul Azov și de alți radicali, de unde au fost eliminate toate gravidele, asistentele și tot personalul, a fost baza batalionului Azov. Aceste date au fost prezentate în urmă cu trei zile Adunării Generale ONU, așa că trageți propriile concluzii despre modul în care opinia publică este manipulată”, a spus Serghei Lavrov la Antalia, fără a nega faptul bombardării ca atare.

Ministerul rus de Externe a anunțat ieșirea țării din Consiliului Europei

Instituția a declarat că Rusia nu va participa la transformarea celei mai vechi organizații europene într-o platformă de osanale despre superioritatea și narcisismul occidental, sprijinită de SUA și NATO. „Las-să-și vorbească unul altuia, fără Rusia”, se arată în mesajul postat pe site-ul Ministerului de Externe al Rusiei.

Statul rus se retrage și din Curtea Europeană pentru drepturile omului, ceea ce înseamnă că oamenii nedreptățiți de judecățile naționale nu vor mai putea să-și găsească dreptatea la Strasbourg.

Totodată, s-a anunțat despre retragerea Curții Constituționale a Rusiei din Conferința Curților Constituționale Europene.

Pentru ucraineni, sistemul european de securitate nu mai există

Șeful de cabinet al președintelui ucrainean, Andrii Ermak, a declarat că astăzi nu se mai poate vorbi despre existența un sistem european de securitate - acest lucru a fost demonstrat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
 
Sistemul trebuie construit de la zero. "Și, desigur, suntem interesați în primul rând să construim acest sistem de securitate globală, în care Ucraina va avea anumite garanții reale, stabilite legal. Avem experiența Budapestei (Memorandumul de la Budapesta – n.r). O experiență atât de tragică, plătită cu sângele poporului nostru. Și, prin urmare, astăzi vom vorbi doar despre un sistem de securitate internațională pentru Ucraina, cu adevărat multi-vectorială, cu participarea multor țări, ", a spus Ermak.


Singuri-singurei...

Președintele francez Fransois Macron nu consideră că este posibil să fie examinată cererea Ucrainei de aderare la UE în condițiile unui conflict. Iar premierul olandez Mark Rutte spune că nu există o procedură de intrare rapidă.

Totodată, o sursă europeană de rang înalt la Bruxelles a declarat jurnaliștilor că cererile Ucrainei, Georgiei și Republicii Moldova de aderare la Uniunea Europeană vor fi analizate nu „la pachet”, ci separat.

China: și da, și nu

China, în declarații publice, își exprimă o poziție neutră cu privire la războiul din Ucraina, dar majoritatea presei chineze creează aceeași versiune a evenimentelor ca și Rusia, relatează CNN.

Totodată, China a refuzat să furnizeze piese de aeronave companiilor aeriene ruse, a declarat la Moscova Valery Kudinov, șeful departamentului de navigabilitate al Agenției Federale de Transport Aerian. Potrivit oficialului, Rusia intenționează să caute oportunități de achiziționare de piese de avioane în Turcia, India și alte țări.

„Și acum, încotro?”, se întrebau nemții, învinși în cel de-al doilea război mondial

Urmărind derularea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, Occidentul este conștient de faptul că e posibil ca Vladimir Putin să nu se oprească în Ucraina, ci să meargă mai departe pe direcția europeană. Prin urmare, cel puțin două planuri sunt în curs de elaborare pentru a opri agresorul.

Înlăturarea lui Putin de la putere în Federația Rusă va opri războiul, dar mentalitatea imperială a rușilor, care s-a format de-a lungul anilor, va reprezenta o amenințare pentru lumea civilizată foarte mult timp după „deconectarea televizorului”, a declarat ministrul afacerilor externe al Ucrainei în perioada 2014-2019, Pavlo Klimkin.

Bunurile rusești, confiscate în Ucraina

Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a semnat joi legea prin care se confiscă toate bunurilor deținute pe teritoriu ucrainean de Rusia sau de cetățenii ruși, fără a se acorda vreo compensație. Decizia a fost luată ca o sancțiune față de invadarea Ucrainei de către armata rusă și urmează a fi implementată de către Comitetul pentru Dezvoltare Economică, potrivit RIA Novosti.

Conform textului aprobat de Rada Supremă, Rusia este definită drept un stat „care poartă război pe scară largă împotriva Ucrainei și a poporului său”.

În document se precizează că „sechestrarea obligatorie” a bunurilor se efectuează fără nicio compensare pentru valoarea acestora.