logo

Situaţia drepturilor omului în stânga Nistrului rămâne foarte gravă, raport Promo-LEX


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-drepturilor-omului-in-stanga-nistrului-ramane-foarte-grava-raport-promo-7967_1013395.html

În raioanele din stânga Nistrului, rămâne gravă situaţia la capitolul respectarea drepturilor omului. Organele de drept constituţionale au rămas neputincioase în ceea ce ţine de reţinerea şi sancţionarea persoanelor responsabile de încălcarea drepturilor omului în regiune. Aceste concluzii se conţin în Raportul „Drepturile omului în Moldova – retrospectiva anilor 2012-2013”, realizat de către Asociaţia Promo-LEX, transmite IPN.

Autorii raportului menţionează că autorităţile nu au identificat niciun remediu efectiv pentru apărarea drepturilor omului în regiune, invocând lipsa controlului efectiv asupra teritoriului. Cele mai grave încălcări se referă la libertatea şi siguranţa persoanei, dreptul la viaţă şi dreptul de a nu fi supus relelor tratamente. De asemenea, în raport se subliniază că activitatea şcolilor cu predare în grafie latină din regiune este pusă în pericol. Şcolile riscă să fie închise definitiv, ignorându-se astfel Hotărârea Curţii Europene a Drepturilor Omului.

Autorii raportului subliniază că, în perioada de raportare, în regiunea transnistreană au devenit frecvente cazurile de preluare abuzivă a afacerilor de la persoanele fizice. În acest sens, activitatea de întreprinzător în regiune a devenit una deosebit de periculoasă. De asemenea, administraţia secesionistă a întreprins noi măsuri de limitare a accesul oamenilor la terenurile lor agricole dincolo de şoseaua Râbniţa-Tiraspol. În acelaşi timp, autorităţile constituţionale nu au fost în stare să negocieze şi să găsească o soluţie.

În regiunea transnistreană libertatea de exprimare şi întrunire este restricţionată, iar libertatea religiei practic nu există. De asemenea, victimele violenţei în familie din regiunea transnistreană nu pot beneficia de instituirea măsurilor de protecţie deoarece în regiune nu există o „lege” specială în acest domeniu. Persoanele cu dizabilităţi, romii şi LGBT sunt supuse discriminării în mod sistematic.

Cât ţine de restul teritoriului Republicii Moldova, în raport se menţionează că au fost înregistrate schimbări pozitive la capitolul apărarea drepturilor omului. Probleme se mai înregistrează în ceea cepriveşte imparţialitatea judecătorilor. De asemenea, persoanele LGBT s-au confruntat cu violenţe verbale şi fizice în anii 2012 şi 2013.

Directorul executiv al Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, a spus, la prezentarea raportului, că este a 5-a publicaţie şi s-a apelat la experţi din diferite organizaţii neguvernamentale. Ion Manole a subliniat că acest raport nu are ca scop să critice autorităţile, ci să prezinte tuturor actorilor implicaţi situaţia reală şi să ajute la identificarea soluţiilor.