logo

Situația din Găgăuzia este un eșec al politicilor promovate de Chișinău, opinii


https://www.ipn.md/index.php/ro/situatia-din-gagauzia-este-un-esec-al-politicilor-promovate-7965_1096998.html

Situația din autonomia găgăuză este un eșec al politicilor promovate de Chișinău. O spune fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, potrivit căruia, de-a lungul anilor, autoritățile centrale au fost mult prea indulgente cu reprezentanții Comratului, iar acum este momentul de a revizui această abordare. În același timp, reprezentanții partidului de guvernare sugerează că victoria unui candidat prorus în Găgăuzia era previzibilă, în condițiile în care Rusia nu a încetat niciodată să tragă sforile din culise pentru a-și păstra influența asupra autonomiei, notează IPN.

Acum două zile, reprezentanții Centrului Național Anticorupție au ridicat listele electorale din cadrul alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit CNA,
temei al acțiunii de ridicare a listelor electorale o reprezintă bănuiala rezonabilă privind includerea în liste a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

„Poate sunt suspiciuni privind anumite nereguli în listele electorale, cu persoane care nu erau în țară, dar nu putem afirma că votul era în favoarea unui sau altui candidat, pentru că există secretul votului. Din toate semnalele transmise de observatori, din toate comentariile făcute de colegii din mass-media, care au statut de observator, putem spune că nu au existat incidente care să indice încălcarea masivă a secretului votului”, a spus vicepreședintele CEC, Pavel Postica, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, spune că tensiunile din Găgăuzia confirmă faptul că autonomia este un instrument al Kremlinului folosit pentru a destabiliza situația din Republica Moldova.

„Această autonomie devine cu regularitate o sculă de intervenție din partea Kremlinului în scopul destabilizării situației politice din Republica Moldova. E suficient să menționăm așa-zisul referendum din februarie 2014 în care au fost implicați și Irina Vlah, și Igor Dodon. E suficient să menționăm cât de brutal a intervenit Federația Rusă la 22 martie 2015 când Irina Vlah a fost declarată învingătoare în lupta de bașcan. Nu a fost o luptă pentru că toți ceilalți candidați nu aveau nicio șansă în momentul când Kremlinul a arătat cu degetul spre ea. Ceea ce se întâmplă acum în UTA Găgăuzia era absolut previzibil că va fi vreun candidat ghidat de Kremlin și fidel Kremlinului”, a spus deputatul PAS, Oazu Nantoi.

„Situația din autonomia găgăuză o putem califica ca un eșec politic și moral al politicilor promovate de Chișinău în acești trei ani de zile. Dacă ar fi să privim obiectiv la situație, Chișinăul niciodată nu a avut o atitudine sau o politică clară  vis-a-vis de UTA Găgăuzia. Au fost tolerate toate încălcările de lege care s-au comis, cum se încerca impunerea legii, automat apăreau noi acțiuni de protest orchestrate cu amenințări și șantaj de secesiune teritorială. Eu cred că a venit momentul când trebuie să evaluăm întâi de toate ce înseamnă această autonomie, în ce măsură ea și-a atins scopurile. Trebuie să menționăm că unul din scopurile de bază ale autonomiei a fost de a conserva cultura, limba și specificul acesteia. Până la urmă, în 30 de ani de zile ei sunt rusificați și mai tare. Chișinăul este cel care plătește facturile pentru toată această situație. Deoarece autonomia găgăuză există exclusiv  pe seama faptului că guvernul central subvenționează tot ce se întâmplă acolo”, a spus ex-președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase.

Potrivit Comisiei Electorale de la Comrat, reprezentanta Partidului Șor, Evghenia Guțul, este învingătoarea scrutinului pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, obținând 27 374 de voturi. Contracandidatul său, Grigorii Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor, a obținut 24 926 de voturi.