Sistemul trebuie reformat astfel încât să garanteze că oamenii în această ţară nu vor mai fi niciodată torturaţi sau omorâţi, Kalman Mizsei
https://www.ipn.md/index.php/ro/sistemul-trebuie-reformat-astfel-incat-sa-garanteze-ca-oamenii-in-aceasta-tara-n-7965_980937.html
„Torturarea multor tineri în detenţie este un lucru care nu trebuie să se repete niciodată. Trebuie să înţelegem cum a fost posibil asta, să examinăm responsabilităţile instituţionale şi personale, iar Moldova trebuie să îşi reformeze sistemul astfel încât să garanteze că oamenii în această ţară nu vor mai fi niciodată torturaţi sau omorâţi”, a declarat cu referire la evenimentele din aprilie 2009 Reprezentantul Special al UE pentru Republica Moldova Kalman Mizsei într-un interviu acordat Agenţiei Info-Prim Neo.
Întrebat dacă nu crede că întârzie rezultatele anchetei pe care urmează să le formuleze Comisia parlamentară specială pe marginea evenimentelor din aprilie, Kalman Mizsei s-a pronunţat pentru examinarea echilibrată şi minuţioasă a lucrurilor.
„Şi noi am pledat pentru o investigare cât mai complexă a seriilor de evenimente de către Parlament, cu implicarea experţilor din alte ţări europene. Această investigaţie nu trebuie să fie o vânătoare de vrăjitoare şi nu trebuie să urmărească scopuri înguste de propagandă politică, ci să aibă scopul de a crea o înţelegere la nivelul clasei politice că trebuie evitate astfel de încăierări dramatice, care, în cele din urmă, au dus şi la pierderi de vieţi omeneşti”, a spus Kalman Mizsei.
„Nu cred că rezultatele sunt întârziate”, afirmă Reprezentantul Special al UE. „Aţi trăit o perioadă foarte intensă de luptă politică şi e binevenit că acea Comisie de Stat din ciclul politic precedent nu s-a grăbit să enunţe concluzii. Ştiţi că l-am îndemnat pe Preşedintele, la acea vreme, Voronin să nu excludă pe nimeni, de aici şi ideea unei comisii parlamentare. Actuala comisie, în viziunea noastră fermă, trebuie să funcţioneze în baza principiilor formulate mai sus şi, în loc să se grăbească cu rezultatele, ar trebui să fie atentă în analiza sa şi să se conducă de scopul general al reconcilierii politice. Ceea ce este îmbucurător e că doi luptători de partid înveteraţi ca dl. Nagachevschi şi dl. Mişin se pare că au găsit limbaj comun şi simţ practic în felul în care administrează procesul. Totuşi, se prefigurează dificultăţi pentru momentul când aceştia vor prezenta rezultate, mai ales dacă ele vor fi premature. Sunt de asemenea îngrijorat de faptul că graba a împiedicat participarea experţilor europeni – cu toate că trebuie să admit aici că şi comunitatea internaţională ar trebui să fie mai vioaie în a răspunde necesităţilor R. Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte experţii străini, în cazul de faţă. După cum ştiţi, am solicitat această participare încă la mijlocul lui aprilie trecut”!
„Există un aspect unde Comisia trebuie să fie deosebit de scrupuloasă, mă refer la încălcările drepturilor omului în centrele de detenţie după 7 aprilie. Torturarea multor tineri în detenţie este un lucru care nu trebuie să se repete niciodată. Trebuie să înţelegem cum a fost posibil asta, să examinăm responsabilităţile instituţionale şi personale, iar Moldova trebuie să îşi reformeze sistemul astfel încât să garanteze că oamenii în această ţară nu vor mai fi niciodată torturaţi sau omorâţi. Aceasta este o normă umanitară europeană de bază şi niciun compromis nu poate atenua sau politiza constatările Comisiei parlamentare în acest domeniu”, a declarat Kalman Mizsei.
El a spus că Uniunea Europeană şi Consiliul Europei sunt implicate în acordarea de sprijin pentru Comisia parlamentară specială.
„Cum am mai spus, am discutat iniţial cu dl. Voronin pe vremea când era Preşedinte şi dumnealui ne-a solicitat expertiză internaţională. Comisia Europeană a alocat mijloace financiare pentru susţinerea activităţii Comisiei parlamentare şi a solicitat Consiliului Europei să asigure implementarea acestui suport. O delegaţie a Consiliului Europei urmează să vină luna aceasta, ceea ce va reprezenta o oportunitate pentru a discuta asemenea chestiuni. Dar ştiu că se presupune că această Comisie îşi va încheia deliberările în curând, astfel că nu va mai fi loc de asemenea de ajutor. Urmează să vedem rezultatele: dacă această Comisie va fi în stare să producă ceva ce ar putea în acelaşi timp să ajute societatea să înţeleagă ce s-a întâmplat şi, totodată, să contribuie la vindecarea rănilor şi la crearea unei elite politice mai unificate, cu atât mai bine. În caz contrar, probabil, ar fi cel mai bine dacă această Comisie va apela până la urmă la expertizare europeană. Ar fi foarte păcat să se irosească această oportunitate de a îmbunătăţi calitatea democraţiei în Moldova. S-au întâmplat multe lucruri care nu trebuie să se mai repete. Aici calitatea constatărilor este mult mai importantă decât graba de a produce rezultate care ar fi motivate exclusiv de scopuri de propagandă pe termen scurt, a precizat Kalman Mizsei în interviul pentru Info-Prim Neo.
Kalman Mizsei a fost numit în funcţia de Reprezentant Special al UE pentru Republica Moldova la 1 martie 2007. Recent, Consiliul Miniştrilor de Externe al UE i-a prelungit mandatul pentru perioada 1 martie – 31 august 2010.