logo

Sistemul nu protejează suficient victimele abuzurilor sexuale, studiu


https://www.ipn.md/index.php/ro/sistemul-nu-protejeaza-suficient-victimele-abuzurilor-sexuale-studiu-7967_1033501.html

Victimelor infracțiunilor cu caracter sexual nu le sunt explicate într-un limbaj accesibil drepturile pe care le au, iar când ajung în instanțele de judecată li se pun întrebări denigratoare. Constatările se conțin într-un studiu elaborat Centrul Internațional „La Strada”, transmite IPN

Autorii documentului au analizat 240 de dosare penale care au vizat infracțiuni privind viața sexuală și care au fost examinate de instanța de judecată în perioada anilor 2011-2015.  În 122 de cauze victimele nu au atins vârsta majoratului.

Autorii studiului spun că s-au atestat situații de recalificare a faptelor de viol în întreținerea unui raport sexual cu o persoană care nu a atins vârsta de 16 ani. În examinarea acestor cauze nu s-a ținut cont de plângerile victimelor, de explicațiile din timpul audierilor, unde victima declară că nu şi-a da acordul pentru întreținerea unui raport sexual.

„Victima este deseori întrebată lucruri despre care noi credem că sunt irelevante, de exemplu dacă este supărată pe făptuitor, dacă a întreținut relații sexuale anterior sau dacă consumă alcool”, a menționat expertul național în justiție, Livia Mitrofan.

Autorii studiului mai spun că audierea victimei în prezența inculpatului este o practică des întâlnită, acest fapt face ca victima să retrăiască momentele abuzului la care a fost supusă. Din 240 de cauze penale analizate, în doar un caz a fost solicitată audierea victimei cu înlăturarea inculpatului din sala de judecată şi numai în două din cauzele penale studiate ofițerul de urmărire penală şi procurorul au refuzat să confrunte victima cu agresorul.

Plasarea victimei într-o situație nefavorabilă şi stresantă o forțează să cedeze şi să retragă plângerea, remarcă experții. Astfel că în fiecare a treia cauză penală cercetată victima a cerut încetarea urmăririi penale în legătură cu împăcarea pârților, iar instanța nu a cercetat în ce condiții a avut loc împăcarea. O acțiune dăunătoare a ofițerul de urmărire penală este, potrivit autorilor studiului, îndemnarea victimei de a reproduce la locul faptei, modul în care a fost abuzată.

Ca urmare a studiului efectuat, experții „La Strada” vin cu o serie de recomandări. „Autoritățile ar urma să adopte amendamente la Codul Penal şi la Codul de Procedură Penală pentru a nu mai admite înlăturarea răspunderii penale în cazul împăcării victimei cu infractorii. Instituțiile ar mai trebui să revizuiască noțiunea de „consimțământ” din Codul Penal al Republicii Moldova în cazul infracțiunilor privind viața sexuală, în conformitate cu prevederile Convenției de la Istanbul”, a spus avocata centrului „La Strada”, Ana Nani. Recomandările, 45 la număr, se mai referă la reabilitarea victimelor, instruirea profesioniștilor şi informarea publicului despre fenomenul violenţei sexuale.

O copie a studiului cu recomandări a fost trimisă Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Parlamentului. La rândul lor, autoritățile au dat asigurări experților centrului că vor întreprinde acțiuni pentru înlăturarea practicilor abuzive semnalate.