logo

Sistemul judecătoresc apără o escroacă care a adus prejudicii de 13 mln lei, acuzaţii


https://www.ipn.md/index.php/ro/sistemul-judecatoresc-apara-o-escroaca-care-a-adus-prejudicii-de-13-mln-lei-acuz-7967_1015212.html

Mai mulţi locuitori ai satului Chetrosu, raionul Drochia, au anunţat, într-o conferinţă de presă la IPN, că de mai mult timp se judecă cu o consăteancă, care i-a minţit şi i-a lăsat fără bani. Femeia i-a convins să investească într-o afacere privată pe care a lansat-o, iar în câţiva ani aceasta a falimentat. Peste 150 de persoane au fost păgubiţi cu peste 13 milioane de lei.

Iulita Chiţco, una dintre păgubiţi, a comunicat că Galina Furtună şi-a deschis o afacere privată, un fel de bancă, şi a colectat bani de la săteni, promiţându-le o dobândă de 5% lunar la suma depusă. Femeia a arendat o încăpere în sediul Primăriei din localitate şi a colectat banii chiar sub privirile primarului şi poliţistului din localitate, fapt ce le întărea şi mai mult convingerea sătenilor că activitatea este una legală şi în văzul autorităţilor. „I-am dat Galinei Furtună 145 de mii de lei, bani de pe nunta copiilor, mi-a promis că o să mă ajute să procur copiilor un apartament în Chişinău prin intermediul fiului său, care era în organele de drept”, a povestit Iulita Chiţco.

Banii au fost colectaţi timp de mai mulţi ani. Iar unii depunători au primit de câteva ori şi dobânda promisă. Când plăţile au încetat, femeia a invocat diferite motive, amânând achitarea dobânzilor de la o zi la alta. Păgubiţii au depus o plângere în instanţa de judecată, dar o parte din persoanele care au avut văzut că nu pot obţine câştig de cauză au renunţat să mai lupte. Au fost şi câţiva păgubiţi care au murit pe fundal de stres. Mai multe familii s-au destrămat.

„Omul simplu nu este apărat de lege. Cu părere de rău, în faţa legii este pus banul. Unde este ban, este dreptate, iar omul simplu este batjocorit. În satul Chetrosu este o escroacă, Furtună Galina, care a minţit cu bună ştiinţă, bazându-se pe încrederea oamenilor, mai mule persoane din raioanele din jur şi din capitală şi le-a deposedat de 13 milioane de lei, iar acum oamenii umblă prin instanţele de judecată şi nu pot obţine adevărul”, a spus Iulita Chiţco.

Lidia Furtună, care a depus 30 de mii de lei în respectiva afacere, a spus că dosarul penal pe numele Galinei Furtună a fost remis la Judecătoria Donduşeni, dar preşedintele instanţei a dat dovadă de comportament inadecvat cu pătimiţii. „La orice remarcă pe care o făceam eram daţi afară, amendaţi, am fost nevoiţi să ne adresăm lui Nicolae Timofti, pe când era preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, referitor la comportamentul judecătorului. Acesta a răspuns însă că nu a constatat încălcări. Am sesizat şi Procuratura Generală, doi ani de zile am mers pe drumuri, dreptate nu ni s-a făcut. După doi ani, Galina Furtună a fost condamnată la 5 ani şi 6 luni, dar nu a a ajuns după gratii”, a spus Lidia Furtună.

Pătimiţii au depus dosarul la Curtea de Apel Bălţi, care a modificat sentinţa, condamnând-o pe femeie la 8 ani de închisoare, dar nici de această dată nu a fost arestată. Reprezentanţii pătimiţilor, care au venit în conferinţa de presă, susţin că s-au adresat de mai multe ori preşedintelui PDM, Marian Lupu, pe vremea când era preşedinte al Parlamentului, şi acesta le-a promis că va soluţiona problema respectivă.  Fără rezultat însă. În schimb, acum câteva săptămâni, PDM a organizat o festivitate în localul pe care îl deţine Galina Furtună. Sătenii au cerut ajutorul şi primarului localităţii, care este membru PDM, însă nici acesta nu a reacţionat. Oamenii spun că nu mai au sănătate să meargă în instanţele de judecată şi sunt dezamăgiţi de sistemul judecătoresc corupt din Moldova.