logo

Sistarea Canalului 5 este un nou atac asupra presei libere, declarații


https://www.ipn.md/index.php/ro/sistarea-canalului-5-este-un-nou-atac-asupra-presei-7967_1103579.html

Sistarea Canalului 5 de către Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță națională reprezintă un nou atac asupra presei libere”. O spun reprezentanții postului TV, care precizează că această structură de stat are practic aceeași componență ca și Comisia pentru Situații Excepționale – membri ai Guvernului, inclusiv premierul Dorin Recean. Ba mai mult, ei afirmă că unii membri nici nu cunosc care sunt argumentele deciziei de sistare, chiar dacă au semnat pe ea, iar juriștii pun la îndoială dacă acest Consiliu are o astfel de competență, și anume de a sista activitatea unui post TV.

„Pe data de 21 martie noi am aflat din presă că toate actele permisive ale Canalului 5, inclusiv licența de emisie, vor fi suspendate. Am constatat că era vorba despre un comunicat de presă al Guvernului în care se menționau suspiciuni cu privire la existența legăturilor cu o grupare criminală. Pe data de 22 martie am primit însăși scrisoare de la Consiliu, în care se descriau mai detaliat motivele. Era vorba despre procesul verbal de la ședința Consiliului”, a declarat Svetlana Curmei, producător, într-o conferință de presă la IPN.

Potrivit ei, unul dintre motivele invocate în decizia Consiliului este faptul că în cadrul Canalului 5 activează persoane care anterior au fost angajate la alte posturi TV care au fost suspendate. Jurnalista precizează că migrarea de la o redacție la alta este proces firesc pe piața mediatică și la Canal 5 au fost angajate persoane care au muncit nu doar la posturile închise, ci la radiodifuzori care activează și în prezent. „În general, este interzis ca un angajat să treacă de la un post la altul? Da, unii au trecut cu tot cu proiectele lor de autor și aceasta la fel este o practică răspândită. S-a procedat astfel pentru că acești oameni au rămas fără lucru, iar canalul avea nevoie de propriul content”, afirmă Svetlana Curmei.

Producătoarea a menționat că un alt motiv destul de curios este că redacția și studioul se află pe strada Ghioceilor, 1, acolo unde anterior au activat posturile TV sistate. „Da, este așa. Este cel mai mare complex de studiouri unde sunt multe persoane care închiriază acolo spații. Închiriem absolut legal și există acte confirmative în acest sens. Oare aceasta este o încălcare a legislației. Sau afilierea cu grupările criminale se transmite prin pereți, prin echipamente?”, a întrebat retoric Svetlana Curmei.

„Al treilea motiv este cel mai impresionant. Serviciul de Informații și Securitate a constatat ca dovadă a legăturii cu Plahotniuc și Șor e că numărul de telefon al administratorului Canalului 5 e identic cu cel al Canalului 2 și 3”, precizează Svetlana Curmei. Potrivit ei, se face trimitere la un registru. De fapt, numerele de telefoane chiar sunt diferite. „Deci, aceste trei motive sunt cea mai strașnică infracțiune depistată la Canalul 5. Or, noi am transmis la Consiliu toate actele pe care le are agentul economic, inclusiv documente financiare. Dar cum am văzut în hotărâre, Consiliul nu a avut vreo obiecție, însă au existat aceste trei motive – migrația angajaților cu proiectele lor, adresa și telefonul – și acela greșit”, a declarat Svetlana Curmei.

În opinia sa, în aceste condiții, se creează impresia că nu contează dacă respecți Codul serviciilor media audiovizuale. Chiar dacă nu a fost vreo încălcare, dar cineva își dorește să sisteze activitatea unui post, acest lucru se întâmplă. Producătoarea a mai spus că există instrumente legale de a sista activitatea unui radiodifuzor și de ele dispune Consiliul Audiovizualului. Însă, pentru a face uz de ele trebuie să existe încălcări, dar întrucât Canal 5 nu le-a admis, temei nu a existat. De asta, spune Svetlana Curmei, s-a apelat la Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale, așa cum se făcea anterior prin intermediul CSE.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.