logo

SIS: Referendumul va fi ținta discreditărilor, iar instrumentul Rusiei este Șor


https://www.ipn.md/index.php/ro/sis-referendumul-va-fi-tinta-discreditarilor-iar-instrumentul-rusiei-7965_1103110.html

Serviciul de Informații și Securitate anunță că a intrat în posesia mai multor date care indică intensificarea acțiunilor săvârșite de Federația Rusă cu scopul de a compromite aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, să deturneze procesele democratice și să mențină Republica Moldova sub sfera sa de influență. Mai exact, se dorește discreditarea referendumului pentru integrare europeană, dar și subminarea șanselor candidaților pro-europeni din alegerile prezidențiale, paralel cu potențarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau cu viziuni antirusești moderate. Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor cu extensiile sale social-politice. Potrivit SIS, acesta are indicația de a provoca radicalizare și violențe, având ca sarcină principală compromiterea rezultatelor referendumului. Despre aceasta a anunțat directorul SIS Alexandru Musteața, marți, într-un briefing de presă, transmite IPN.

Alexandru Musteața a declarat că totul a început încă anul trecut prin încercarea Rusiei de a compromite alegerile locale, iar acum intenția este de a se implica în procesele electorale din acest an. Mai exact, se dorește compromiterea referendumului pentru integrare europeană, imixtiunea în alegerile prezidențiale, precum și denigrarea instituțiilor și a candidaților politici care promovează integrarea europeană.

„SIS are certitudinea că referendumul pentru integrare europeană va fi ținta discreditărilor, cu scopul de a scădea prezența la vot sau de a compromite ideea referendumului. Potrivit evaluărilor, de partea Rusiei se mizează pe opțiunea de „boicot”, votul împotrivă sau încadrarea unei întrebări suplimentare în cadrul referendumului pentru a induce cetățenii în eroare și să manipuleze prin crearea unei asocieri false între integrarea europeană și falsa aderare la alianțe și blocuri militare. În alegerile prezidențiale din 2024 și cele parlamentare din 2025, obiectivul vizează subminarea șanselor candidaților pro-europeni, paralel cu potențarea unui candidat controlat direct de regimul de la Kremlin sau viziuni antirusești moderate”, a notat directorul SIS.

Potrivit lui, o altă direcție este amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a țării, în special UTA Găgăuzia. „Federația Rusă mizează pe crearea falsă de dezbinare socială prin continuarea acțiunilor de compromitere a eforturilor Chișinăului de apropiere de UTAG. De asemenea, se va utiliza în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău în contextul proceselor politice din Republica Moldova pe fundalul invocării unei așa-numite presiuni economice”, precizează Alexandru Musteața.

„Cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care are indicația de a provoca radicalizare și violențe. Conform datelor, Ilan Șor are sarcina principală pentru 2024 de a compromite rezultatele referendumului”, a mai spus directorul Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit lui, deja în această primăvară se vor activiza formatori de opinie cu interese anti-europene ascunse, care vor promova un candidat independent care să fie susținut de forțele politice de centru-stânga. De asemenea, în lunile martie-aprilie ar urma să fie reluate protestele cu un substrat pro-rus accentuat și pentru apărarea dreptului eurasiatic. „Planul acestora este să transforme protestele în acțiuni violente pentru crearea haosului și destabilizări în masă, prin cooptarea persoanelor dispuse să intre în confruntare agresivă cu forțele de ordine.

Directorul SIS a declarat că ar exista planuri și pentru anul 2025, și anume obținerea controlului asupra Parlamentului Republicii Moldova prin accederea în legislativ a partidelor politice aflate sub influența Rusiei. Și anume, prin susținerea actorilor politici aflați sub control direct sau indirect al Rusiei, care ajunși în Parlament să servească interesele statului rus. Este vorba despre politicieni pro-ruși, pro-stataliști, care se ascund în spatele unei politici neutre, dar și actorii politici care au legături cu grupările criminal organizate, conduse de către cetățeni aflați în căutare internațională.