Sindicatele consideră insuficiente eforturile guvernării pentru diminuarea economiei informale din Moldova
https://www.ipn.md/index.php/ro/sindicatele-considera-insuficiente-eforturile-guvernarii-pentru-diminuarea-econo-7966_959223.html
Confederaţia Sindicatelor din Moldova consideră insuficiente eforturile depuse de Guvern în vederea diminuării economiei informale.
Potrivit preşedintelui CSM, Petru Chiriac, citat de Info-Prim Neo, Executivul a lăsat fără atenţie un şir de propuneri ale sindicatelor şi partenerilor sociali, în ceea ce priveşte crearea în Moldova a unui Consiliul Economic şi Social, a Tribunalului Muncii, instituţie care activează cu succes în multe ţări democratice din lume în vederea diminuării economiei informale. Totodată, el susţine că Guvernul nu a susţinut nici propunerea CSRM privind obligativitatea înregistrării de către angajator a contractelor individuale de muncă. Liderul sindical mai reclamă nivelul scăzut al salariului minim şi cere egalarea acestuia cu minimumul de existenţă, precum şi indexarea lui conform ratei inflaţiei.
Eradicarea fenomenului economiei informale trebuie să fie un obiectiv comun al tuturor partenerilor sociali, iar acţiunile ce ar urma să fie întreprinse pentru reducerea sectorului informal ar trebui concentrate într-o strategie sau un program naţional, a mai spus Chiriac.
În acelaşi context, vicepreşedintele Confederaţiei sindicatelor libere „Solidaritatea”, Oleg Budza, consideră că procentul persoanelor ocupate în cadrul economiei informale este mult mai mare decât atestă datele statistice, care arată că, în 2005, din totalul de cca 1,42 mil. de persoane ocupate în câmpul muncii, 12 la sută activau în cadrul economiei informale. Potrivit lui Budza, trecerea salariaţilor din sectorul formal în cel informal are loc din cauza nivelului scăzut al salariilor, datoriilor la plata salariilor, creşterea preţurilor şi lipsa locurilor de muncă cu salarii atractive.
Sindicaliştii susţin că, pentru diminuarea ratei economiei informale, e nevoie de crearea unui sistem adecvat de protecţie socială şi informarea angajaţilor privind drepturile la muncă şi consecinţele muncii neprotejate. Ei susţin că Guvernul trebuie să stabilească sancţiuni pentru toţi agenţii economici care practică munca informală. „Dacă doreşte să adere la Uniunea Europeană, R. Moldova nu trebuie să fie o ţară în care se practică munca neformală şi ieftină”, susţin sindicaliştii.