logo

Sindicatele cer protecție adecvată față de creșterea excesivă a prețurilor


https://www.ipn.md/index.php/ro/sindicatele-cer-protectie-adecvata-fata-de-cresterea-excesiva-a-7966_1084410.html

Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) este îngrijorată de creșterile recente ale prețurilor la produsele de panificație, lactate, legume, alte produse alimentare, precum și la produsele petroliere.  Sindicaliștii consideră inacceptabil, în această situație, să fie lăsată fără susținere populația cea mai săracă, transmite IPN.

„Este neînțeleasă situația la moment, când avem creșteri importante ale volumului de cereale recoltate, iar prețurile la produsele de panificație cresc. În viziunea sindicatelor, statul trebuie să ia măsuri de subvenționare a producerii și să asigure populația cu pâine „socială”, care să fie accesibilă persoanelor cu venituri joase (pensionari, șomeri, persoane cu necesități speciale etc.)”, se arată în Declarația CNSM

CNSM notează că scumpirea produsele petroliere are un impact de avalanșă – conduce la creșterea tuturor prețurilor și tarifelor. Vor crește, în primul rând, cheltuielile în transport, agricultură, procesele tehnologice, unde combustibilul este utilizat în cantități mari. Toate aceste creșteri au drept consecință, diminuarea puterii de cumpărare a salariilor și sărăcirea populației.

Confederația se adresează Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova cu solicitarea să ia măsuri în regim de urgență. Sindicaliștii propun elaborarea și promovarea unei legi cu privire la reglementarea prețurilor și tarifelor, care să prevadă mecanisme de stabilire a acestora pentru produsele de strictă necesitate, precum și măsuri de protecție socială în cazul unor creșteri de prețuri și tarife. Alte două măsuri se referă la stabilirea salariului minim unic pe țară de cel puțin 3100 de lei și majorarea cuantumului minim garantat al salariului în sectorul real al economiei până la valoarea de 3100 de lei, mărime convenită de sindicate și patronate la nivel național.

O altă măsură propusă de CNSM vizează elaborarea unor mecanisme de compensare a puterii de cumpărare a plăților sociale (pensii, burse, indemnizații etc.), suplimentare la indexarea bianuală în conformitate cu rata inflației.