logo

Sindicatele cer ca salariul minim să constituie 50% din salariul mediu pe economie


https://www.ipn.md/index.php/ro/sindicatele-cer-ca-salariul-minim-sa-constituie-50-din-7966_1096672.html

Salariul minim trebuie să fie în mărime de 50% din salariul mediu pe economie, în conformitate cu prevederile Cartei sociale europene revizuite și Directivei UE privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană. De asemenea, trebuie majorate salariile pentru angajații din ramura educației și întregul sector bugetar, astfel încât salariul mediu lunar al acestora să fie, cel puțin, la nivelul salariului mediu lunar pe țară. Revendicările se conțin în apelul public prezentat la mitingul dedicat Zilei internaționale a solidarității oamenilor muncii, transmite IPN.

Evenimentul a fost organizat pe 1 mai de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova în fața Palatului de Cultură al Feroviarilor. Au participat conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național-ramurale, reprezentanți ai Comisiei de Femei și Comisiei de Tineret a CNSM, activiști sindicali din diferite ramuri ale economiei naționale.

În contextul obținerii de către Moldova a statutului de candidat pentru aderare la Uniunea Europeană, sindicaliștii au venit cu un apel către Parlament, Guvern și Confederația Națională a Patronatului să depună eforturi conjugate pentru elaborarea și adoptarea unor programe în domeniul combaterii economiei informale și în domeniul securității și sănătății în muncă.

În apel se mai solicită perfecționarea Legii privind sistemul public de pensii pentru asigurarea unui trai decent al tuturor beneficiarilor de pensii, inclusiv a mecanismului de calculare și stabilire a pensiei anticipate pentru carieră lungă. De asemenea, se solicită elaborarea și adoptarea, cât mai urgentă, a actelor normative necesare pentru implementarea prevederilor Convenției Organizației Internaționale a Muncii privind serviciile de sănătate ocupațională. Se solicită racordarea, cât mai urgentă, a cadrului legal ce vizează activitatea Inspectoratului de Stat al Muncii la prevederile convențiilor OIM în domeniu, precum și promovarea egalității de șanse pentru femei și bărbați și neadmiterea discriminării pe criterii de gen în sfera muncii etc.

Ziua de 1 mai comemorează lupta istorică a muncitorilor din întreaga lume și este recunoscută în majoritatea țărilor. Această dată este sărbătorită în amintirea mișcărilor de protest ale muncitorilor care au izbucnit în anul 1886 la Chicago, SUA. Sute de mii de americani au ieșit în stradă pentru a cere în cadrul unor manifestații dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.