Nivelul de cultură politică poate fi crescut pornind chiar de la o comunitate locală, dacă se întreprind măsuri concrete și în mod continuu în acest sens. Crearea consiliilor de tineri pe lângă administrația publică locală, discuțiile periodice cu oamenii din localitate despre atribuțiile primarului sau a consilierilor locali dau în timp roade și ajută la creșterea unei generații de alegători mai conștienții, mai documentați. O spune primarul comunei Țipala, raionul Ialoveni, în cadrul dezbaterii publice cu genericul: „Calitatea clasei politice și portretul alegătorului la nivel local”.
„Pe lângă Primărie, noi avem constituit Consiliul Local de Tineret, unde participă tineri cu vârste între 14 și 35 de ani. Ei, o dată la 2 ani, aleg prin vot secret președintele CLT, ei cunosc cum să facă campanie, cum să convingă alegătorii din rândul lor să obțină votul. Noi am avut discuții la nivel local cu ei, i-am informat despre importanța participării la alegeri. Noi mai avem proiecte care sunt implementate în comun, obțin experiență în scrierea proiectelor. O parte din ei, care nu au încă 18 ani, abia așteaptă să vină alegerile și să poată participa. Consider că aceste discuții, această colaborare ne ajută să creștem nivelul de cultură politică la nivel local”, a declarat Silviu Bivol.
Referindu-se la campania electorală din 5 noiembrie, primarul comunei Țipala spune că încă mai este mult de lucru pentru a îmbunătăți aspectele legate de o competiție electorală corectă, cu discursuri echilibrate, care nu incită la ură, inclusiv când acestea sunt transmise pe rețelele de socializare. „În ultima săptămână de campanie am constatat niște atacuri pe rețelele de socializare cu identitate falsă, au încercat să denigreze imaginea mea pentru a-și aduce lor plus valoare. Ca ulterior să constatăm că au făcut aceste lucruri tot în detrimentul lor”, a spus Silviu Bivol, menționând că este și asta o lecție care trebuie învățată pentru a crește calitatea clasei politice la nivel local.
Primarul susține că la nivel local alegătorul își face alegerea prin prisma simpatiilor personale, a rezultatelor obținute de concurenți în anii ce au precedat scrutinul sau prin prisma experienței acestora. Cu toate acestea, un factor important este uneori și vectorul de dezvoltare a țării la care aderă un candidat sau altul. „Deseori oamenii cu care discutam în campanie erau interesați doar cine este candidat și cine e pe lista de consilieri. Cu toate acestea, acolo unde simțeam că este necesar, noi în discuțiile cu oamenii deseori am discutat și despre vectorul european, am explicat importanța proiectelor europene sau transfrontaliere, am argumentat de ce Republica Moldova trebuie să fie în sânul familiei europene”, a declarat primarul comunei Țipala. Dar din 2019 s-au schimbat lucrurile la nivel local, în comuna Țipala s-au schimbat preferințele politice. Oamenii au simțit că schimbările sunt spre bine, oamenii au simțit lucruri palpabile. Ei deja au înțeles că au nevoie de apă, de canalizare. S-a schimbat situația”, a declarat Silviu Bivol.
Dezbaterea publică cu genericul „Calitatea clasei politice și portretul alegătorului la nivel local” este organizată de Agenția de presă IPN în cadrul proiectului „Impulsionarea discuției în mass-media privind specificul tradițional al alegerilor locale și nevoia de europenizare”, susținut de către Fundația Soros Moldova.