logo

Sic!: Rezistența selectivă și 5 inițiative controversate ale PDM promulgate de Igor Dodon


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-rezistenta-selectiva-si-5-initiative-controversate-ale-pdm-promulgate-de-igo-7978_1045816.html

Președintele Igor Dodon a pus umărul la îndeplinirea unei noi ambiții a Partidului Democrat – referendumul privind reducerea numărului de deputați. Potrivit autorilor unui nou articol Sic!, şeful statului spune că e în opoziție față de guvernarea PDM, însă adesea fie direct, fie indirect – prin fracțiunea socialiștilor din Parlament, contribuie la realizarea inițiativelor acestora, așa cum a fost cu sistemul mixt, transmite IPN.

„Uneori, Igor Dodon devine totuși principial și e suspendat pentru cinci minute, iar speakerul Andrian Candu semnează legi și decrete în locul său. De obicei, președintele refuză să accepte remanierile guvernamentale ale democraților. La capitolul legi, a refuzat să semneze doar Legea împotriva propagandei ruse și noul Cod al Audiovizualului. Rezistența sa înverșunată poate fi înțeleasă, desigur. E mai greu de înțeles când anume alege Igor Dodon să reziste”, se spune în articol.

Autorii Sic! menţionează cu privire la Legea privind referendumul că acest plebiscitul  a fost făcut posibil printr-o modificare pe furiș a Codului Electoral. Potrivit lor, „scenariul a fost același ca și la benzinăriile duty-free: Lege cu privire la modificarea unor acte legislative, amendament adăugat înainte de lectura a doua și vot din partea majorității fără discuții și dezbateri prin comisii. Spre deosebire de benzinării, de data aceasta, președintele a sprijinit direct ideea referendumului. Mai mult, spune că democrații au furat-o de la el”.

Igor Dodon a promovat și promulgat și pachetul de legi privind amnistia fiscală și a capitalului. În articol se precizează că preşedintele a încercat să legitimizeze inițiativa făcând referință la un proiect asemănător de pe vremea când era ministru comunist al economiei. În opinia autorilor, în contextul actual, după Laundromatul rusesc și furtul miliardului, amnistia capitalurilor ar putea oferi o oportunitate pentru întoarcerea în țară și legalizarea banilor obținuți prin aceste scheme. Opoziția, UE, FMI, SUA sunt au avertizat cu toții că această reformă va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor, legitimează furtul și corupția și va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova. Însă în viziunea lui Igor Dodon, aceste riscuri nu merită luate în seamă.

„O altă inițiativă controversată a democraților pe care președintele a promulgat-o fără bătăi de cap a fost cea privind cetățenia contra investițiilor. Igor Dodon a spus că demult trebuia aprobat un astfel de mecanism de atragere a investițiilor. Ideea îi surâde atât de tare încât a chemat afaceriștii ruși să obțină cetățenie moldovenească înainte ca legea să intre în vigoare ori ca Guvernul să vină cu un mecanism exact pentru această schemă. E drept că șeful statului ar putea să evite toate criticele aduse acestui proiect spunând că regulamentul exact a fost adoptat ulterior de Guvern. La o privire mai atentă, însă, și legea promulgată are niște prevederi interesante. Spre exemplu, e stipulat expres că decretul președintelui privind acordarea cetățeniei „va conține doar date de identificare ale dosarelor solicitanților, fără a se indica numele și prenumele acestora”. Evident, deși anonimi, toți noii cetățeni vor fi curați ca lacrima”, se arată în articol.

Autorii fac referire şi la Arena Națională. Potrivit lor, președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului, prin care s-au alocat bani pentru Arena Chișinău, dar și legea prin care s-au alocat 70 de hectare la Stăuceni pentru construcția sălii polivalente. Șefului statului a spus că Moldova avea nevoie demult de un astfel de proiect, însă a admis că banii ar trebui să vină de la investitorii privați, nu de la stat. „Păcat că aceste gânduri i-au venit abia după ce a semnat promulgarea legilor. Acum, contractul privind construcția Arenei a fost deja semnat. Pe lângă cele 70 de hectare, despre a căror valoarea autoritățile preferă să nu vorbească, Moldova va mai plăti 43 de milioane de euro în tranșe pentru construcția sălii. Primele 200 de milioane de lei au fost scoase din bugetul pentru drumuri”, se menţionează în articol.

În concluzie, autorii Sic! spun că nu sunt clare care sunt criteriile după care Igor Dodon decide dacă promovează sau nu o lege. În opinia lor, „opoziția sa față de guvernarea PDM e tot mai neconvingătoare, iar suspendările ocazionale nu mai sunt credibile. De fiecare dată când democrații au un proiect controversat, criticat de opoziția de dreapta, de societatea civilă, de partenerii externi, șeful statului promulgă fără ezitare”.

Articolul integral poate fi citit aici. Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.