logo

Sic!: Rating-ul Moody’s explicat pe înțelesul experților #dejaemaibine


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-rating-ul-moodys-explicat-pe-intelesul-expertilor-dejaemaibine-7978_1045263.html

Săptămâna trecută, agenția de rating financiar Moody’s a confirmat rating-ul Moldovei: B3 cu perspectivă stabilă. Autorii unui nou articol Sic! menționează că presa afiliată guvernării a prezentat această știre ca un lucru bun de care trebuie să ne bucurăm. „Publika, spre exemplu, a venit cu titlul „Condiții pentru afaceri. Experții Moody's: economia Moldovei este stabilă”. Totuși, o privire asupra scării pe care o folosește Moody’s pentru rating ne arată că poziția Moldovei nu este tocmai una încurajatoare”.

Publika îl citează pe Alexandru Baltag, director general al Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova (fondată de Vlad Plahotniuc), care se arată foarte optimist: „Este un semnal pozitiv pentru investitori străini că, eventual, banii lor, investiții în economia Moldovei sunt în siguranță. Pentru companiile moldovenești sau cele străine, care deja operează în Republica Moldova, se arată că riscurile în aceasta țară sunt joase”.

Ziarul Timpul a găsit un alt expert optimist, Roman Chircă, director la Institutul Economiei de Piață și favorit al trustului GMG. Acesta e la fel de optimist: „Republica Moldova este una dintre puținele țări din regiune cu rating pe termen lung B3, cu perspectivă stabilă. Este un indiciu pentru investitori că în țară sunt condiții stabile pentru dezvoltarea afacerilor, fără riscuri majore”.

„Redacția noastră a ales să-l contacteze pe Sergiu Tofilat de la Watchdog.md pentru o opinie de expert. Spre deosebire de domnii Baltag și Chircă, el nu s-a arătat la fel de încântat de rating-ul B3, care e aproape de coadă. Rating-urile care încep cu C înseamnă că țara e în faliment sau în pragul falimentului. B3 e doar cu o treaptă mai sus. Potrivit lui Sergiu Tofilat, explicația oferită de Moody’s pentru rating-ul Moldovei indică un șir de probleme serioase și nicidecum absența riscurilor pentru investitori”, se arată în articol.

Autorii menționează că la o primă privire, argumentarea agenției pare într-adevăr scrisă pe un ton pozitiv, reflectat cel mai bine prin calificativul „Outlook: Stable” (perspectivă stabilă). Cu alte cuvinte, agenția nu prevede înrăutățirea situației în Moldova. Cealaltă parte a monedei e că situația nu se va schimba nici spre bine. Însă, potrivit lor, ceea ce au omis experții „perspectivei stabile” afiliați guvernării sunt numeroasele probleme sistemice identificate de Moody’s. Cu ajutorul lui Sergiu Tofilat, au fost selectate principalele puncte negative din argumentația Moody’s.

Printre acestea se numără diversificare economică redusă, dependența prea mare de agricultură și vulnerabilitate în fața condițiilor climatice, dependența de remitențe și vulnerabilitate față de situația economică din alte țări, dar și migrația și insuficiența forței de muncă, fără de care nu poate fi asigurată creștere economică de lungă durată. La fel, sunt punctate și valorificarea insuficientă a cheltuielilor capitale, cu alte cuvinte, o capacitate slabă de a implementa proiecte de infrastructură pentru care deja a fost prevăzută finanțare, precum și economia slabă înseamnă că, deși raportul datorie/PIB e unul bun, există riscuri privind plata datoriilor.

Autorii articolului afirmă că „e drept că presa pedistă a ignorat cumva rating-ul propriu-zis și s-a concentrat mai mult pe ideea de perspectivă stabilă: Moody’s zice că situația nu se va înrăutăți, așa că hai să ne bucurăm!” Totuși, în opinia autorilor, mai e ceva de spus despre această lăudată stabilitate: Moldova are rating-ul B3 din 2010 și până acum. În pofida tuturor reformelor, care implementate, care doar declarate, în pofida tuturor asigurărilor demnitarilor că „deja e mai bine”, analiștii de la Moody’s nu cred că situația s-a schimbat semnificativ. Dimpotrivă, a cam stagnat.

„Cu B3, Moldova se află într-o companie selectă alături de Mongolia, Ecuador, Pakistan sau Grecia, care încă se chinuie să iasă din criză. Acest rating e (încă) o infirmare la nivel internațional a pretinselor succese ale guvernării. Că mass media pedistă l-a prezentat drept un lucru pozitiv e (încă) o confirmare a ridicolului politicii moldovenești”, se mai arată în articol.

Articolul integral poate fi citit aici. Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.