logo

Sic!: Putin, protecționismul și standardele duble


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-putin-protectionismul-si-standardele-duble-7978_1035569.html

Președintele rus Vladimir Putin a criticat recent sancțiunile impuse împotriva Moscovei de către UE ca răspuns la acțiunile Rusiei în conflictul din Donbas. Potrivit lui, acestea „sunt o formă ascunsă de protecționism”, adăugând că „doar relațiile comerciale bazate pe norme și standarde uniforme pot stimula creșterea economiei mondiale și sprijini dezvoltarea progresivă a relațiilor interguvernamentale”. Autorii unui nou articol Sic! menționează aceste afirmații sunt cel puțin surprinzătoare ținând cont de acțiunile precedente ale Kremlinului. Întrucât tocmai 66,6% din moldoveni spun că au încredere în Vladimir Putin, iar acțiunile lui se răsfrâng adesea și asupra Moldovei, autorii au analizat cum se compară năzuințele sale oficiale cu realitatea.

În articol se menționează că, deși Vladimir Putin deplânge „sancțiunile unilaterale” și cere „norme și standarde uniforme”, de la venirea sa la putere și până azi, Moscova nu a ezitat să folosească embargourile comerciale ca pe o armă diplomatică. Autorii enumeră mai multe cazuri, printre care și embargoul vinurilor din Moldova și Georgia din 2006, „războiul laptelui” cu Belarus din 2009, embargoul vinurilor și fructelor din Moldova și embargoul lactatelor din Lituania din 2013.

Autorii articolului mai menționează că, deși Putin acuză UE că ar folosi sancțiunile împotriva Rusiei ca o măsură de „protecționism ascuns” și se declară în favoarea comerțului liber, anterior tot Putin și Medvedev foloseau argumente protecționiste pentru a-și justifica opoziția față de Acordurile de Comerț Liber Aprofundat și Comprehensiv dintre membrii Parteneriatului Estic și UE. Potrivit Kremlinului, dacă țări precum Moldova sau Georgia semnează acorduri de comerț liber cu UE, atunci vor fi ca niște cai troieni prin care piața rusă va fi invadată de produse europene. Astfel, același protecționism criticat acum de Putin era folosit fățiș ca un pretext pentru embargourile față de aceste țări. Că marea piață rusă ar avea nevoie să fie protejată de invaziile produselor din țări atât de mici precum Georgia sau Moldova este ridicol – adevăratele motive sunt politice, subliniază autorii Sic!.

Când Rusia este ținta sancțiunilor, Vladimir Putin se transformă într-un critic aprins al protecționismului. În raport cu UE, liderul rus se preface că nu înțelege motivele reale ale sancțiunilor – implicarea Rusiei în conflictul armat din estul Ucrainei și anexarea Crimeii, cu încălcări grave ale normelor internaționale și ale drepturilor omului. Potrivit lor, e mai ușor să negocieze în termeni de logică economică, decât să se confrunte cu problema reală – un război cauzat și întreținut de Kremlin, se mai spune în articol.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, implementat cu sprijinul financiar al Black Sea Trust.