logo

Sic!: Președintele Dodon versus statistica, Partea II


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-presedintele-dodon-versus-statistica-partea-ii-7978_1038675.html

Declarațiile lui Igor Dodon despre Acordul de Asociere au oscilat între „trebuie anulat” și „trebuie revizuit”, însă atitudinea e clar una negativă. Autorii unui nou articol Sic! menționează că președintele a spus în repetate rânduri că, după semnarea Acordului, Moldova a pierdut piața rusă și nu a câștigat nimic în schimb, însă în realitate, lucrurile stau altfel, transmite IPN.

În prima parte a seriei Președintele Dodon versus statistica, autorii au arătat cum Rusia și CSI au fost depășite de România și UE ca importanță comercială pentru Moldova. În noul articol este examinat impactul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător din Acordul de Asociere, semnat în 2014. Potrivit autorilor Sic!, președintele are dreptate când spune că Moldova a pierdut piață rusă, însă nu e rezultatul semnării Acordului de Asociere. Este, de fapt, consecința embargoului impus de Moscova încă înainte de semnarea Acordului. Astfel, după embargoul din 2013, exporturile moldovenești spre Rusia au scăzut de la 423 de milioane de dolari în 2014 la 233 de milioane în 2016.


În articol se precizează că motivația politică a embargoului este evidentă. Dacă în cazul Moldovei, Moscova mai putea invoca scuza că se protejează de invazia mărfurilor europene, recent a pus un embargou pe vinurile din Muntenegru pentru că Podgorica a ratificat aderarea la NATO, fapt care nu prea are nicio legătură cu comerțul.



În pofida afirmațiilor lui Igor Dodon, valoarea comerțului Moldovei cu UE a crescut după semnarea Acordului, de la 1,24 miliarde de dolari în 2014 la 1,33 miliarde în 2016. Mai mult, din cauza faptului că pe piețele internaționale prețurile s-au diminuat între 2012 și 2016, valoarea comerțului cu UE a crescut mai lent decât cantitatea mărfurilor comercializate. „Cu alte cuvinte, dacă ne uităm la volum, observăm că exporturile spre UE au crescut cu 29,4% între 2014 și 2016. Totodată, exporturile spre UE au crescut mai repede decât importurile și balanța comercială a Moldovei s-a înjumătățit, de la -1,3 miliarde de dolari în 2014 la -614 milioane de dolari în 2016. Reducerea deficitului comercial cu UE a amortizat parțial pierderile cauzate de embargoul rusesc”, se menționează în articol.


În aceeași perioadă, balanța comercială cu CSI a rămas relativ stabilă: -713 milioane în 2014 și -613 milioane în 2016. În concluzie, autorii articolului menționează că Acordul de Asociere și DCFTA nu au fost nici pe de parte un dezastru economic pentru Moldova, cum s-a prezis. Dimpotrivă, exporturile moldovenești spre UE au crescut și valoric, și cantitativ, iar balanța comercială s-a îmbunătățit semnificativ. Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.