logo

SIC! Poate Legea Big Brother rezolva problema suicidului adolescentin?


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-poate-legea-big-brother-rezolva-problema-suicidului-adolescentin-7978_1033399.html

Recent doi adolescenți din Chișinău și-au pus capăt zilelor, chipurile sub influența unui joc de pe rețelele de socializare, numit și Sini Kit sau Balena Albastră. Reflectarea tragediei în mass-media a zguduit opinia publică. Președintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a grăbit să afirme că problema sinuciderilor printre tineri poate fi soluționată prin adoptarea controversatului proiect de lege cunoscut ca Legea Big Brother. Autorii unui nou articol Sic! au decis să analizeze cât adevăr este în această afirmație, transmite IPN.

Pentru început, autorii vin să explice ce e Sini Kit, menționând că „e o aiureală inventată de un „regizor de sunete” rus cu scopul inițial de a-și „populariza trupa” muzicală”. Adolescenții vulnerabili de pe rețelele de socializare rusești au devenit grupul țintă, iar pentru o mai mare atractivitate, s-au adăugat elemente de joc pentru membrii comunității create. Nu e vorba de vreun soft sau aplicație, ci mai degrabă o pervertire a jocului „Adevăr sau provocare”, precizează Sic!.

Autorii menționează că jocul a devenit cunoscut sub denumirea de Sini Kit, care face trimitere la straniul obicei al cetaceelor de a se arunca la mal. Treptat, comunitatea s-a extins peste hotarele Rusiei, fiind identificați „jucători” în Asia Centrală și țările Europei de Est, inclusiv în Moldova și România.

La câteva zile după dubla tragedie de la Chișinău, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, a declarat că este nevoit să amintească despre o soluție amânată sub presiunea opiniei publice, dar vitală pentru a proteja copiii – proiectul denumit „Big Brother” care, potrivit lui, vine să prevină acest gen de abuzuri. Andrian Candu propune proiectul de lege ca pe o soluție fără să aducă vreun argument și fără a se baza pe vreo statistică care ar demonstra legătura cauzală dintre numărul sau rata de sinucideri printre tineri și oricare joc de pe rețelele de socializare. În contrast cu felul în care au procedat autoritățile din Belarus sau din Bulgaria, oficialul moldovean nu încearcă să calmeze societatea în legătură cu amenințarea, reală sau percepută a Balenei Albastre, ci folosește ocazia pentru a promova controversatul proiect, constată Sic!.

Autorii articolului au solicitat opinia expertul IT Vitalie Eșanu, fondator la privesc.eu, pentru a înțelege cum rezolvă Legea BB problema Balenei Albastre. Potrivit expertului, ceea ce nu înțeleg toți cei care fac legi, inclusiv deputații, e că lumea deja a avansat mult mai departe în termeni de securitate decât ei pricep. În opinia sa, site-urile de tipul rețelelor de socializare folosesc conexiuni criptate (https), ceea ce înseamnă că nimeni nu poate spiona traficul pentru a prinde pe cineva sau a filtra informația pentru a identifica #hashtag-uri (Sic! etichetările utilizate pentru a identifica mesaje pe rețelele de socializare la un anumit subiect). 70% din trafic se face de pe telefoane mobile, care din start au măsuri mult mai ridicate de protecție decât desktopul. Chiar și de pe desktop, cel care are rea intenție poate cripta discul. Și atunci nici dracu’ nu mai intră pe disc să analizeze ce a făcut el, fără voia lui. Totodată, informația e ușor alterabilă. Cu un avocat bun, poți invoca o mulțime de circumstanțe, precum că cineva ți-a spart contul și tu nu ai făcut nimic, și alte scuze.

Vitalie Eșanu a mai spus că Guvernul acum încearcă să facă un mecanism centralizat de blocare a resurselor, sub pretextul prevenirii abuzului printre copii, suicidului, terorismului etc. Însă în realitate, acest mecanism pe viitor poate fi folosit pentru a bloca un site de tip unimedia.info și altele.

În loc de concluzie, autorii articolului menționează că politicienii încearcă să exploateze, iar resursele media pe care le controlează să alimenteze, panica din societate pentru a împinge o lege restrictivă care i-ar oferi Guvernului acces la robinetul de la internet. Deci, un instrument de a închide gurile pe care nu le controlează. Și, culmea, acest instrument nu poate face nimic împotriva adevăraților răufăcători.

„Desigur, proiectul legii Big Brother promite diverse garanții împotriva abuzurilor. Dar s-a dovedit că aceste garanții nu funcționează, bunăoară, în cazul interceptărilor telefonice de care statul se pare că abuzează într-o veselie. Părinții la rândul lor trebuie să înțeleagă că blocarea unor site-uri, sau scoaterea calculatorului din priză, sau rechiziționarea smartphonului, nu va elimina cauzele care stau la baza suicidului între adolescenți. Îmbrățișați-vă mai des copiii”, se mai spune în articol.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundației Soros-Moldova.