logo

Sic: De ce guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului?


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-de-ce-guvernul-a-luat-apa-in-gura-privind-problema-nistrului-7978_1038618.html

Deși ecologiștii bat alarma de ani de zile, autoritățile moldovenești rămîn tăcute privind potențiala „catastrofă umanitară” din cauza planurilor autorităților ucrainene de a lărgi Complexul Hidroenergetic Nistrean.

Proiectul sic! a lansat un nou articol, însoțit de un clip de animație, care explică în detaliu cum anume scade debitul în Nistru din cauza hidrocentralelor, care sunt consecințele în prezent și cum situația s-ar putea agrava pe viitor.


Text narator:

Ucraina ar putea lăsa Moldova fără apă din cauza Complexului Hidroenergetic de pe Nistru. Pe lîngă centrala de la Dnestrovsk din ‘83, ucrainenii au mai deschis una în 2000 și alta în 2009.

Cercetătorii moldoveni spun că din această cauză, debitul apei în Nistru a scăzut cu aproape 2/3, iar din fluviu au dispărut specii prețioase de pești precum morunul, nisetrul sau păstrăvul.

Dar. Ucraina mai are în plan construcția a încă șase mini-hidrocentrale. Experții spun că asta ar putea lăsa cea mai mare parte a Moldovei, (dar și Odesa,) fără apă potabilă.

În timpul secetei din 2016, nivelul Nistrului a scăzut într-atîta încît moldovenii au fost nevoiți să le ceară ucrainenilor să deschidă barajele, pentru a nu lăsa Chișinăul fără apă.

Dacă Ucraina va continua extinderea Complexului, nivelul Nistrului va scădea și mai mult.

În februarie, Filip și Groisman au discutat și acest subiect.

Cei doi premieri au promis studii și o comisie mixtă care să evalueze activitatea Complexului. Cum au răspuns autoritățile la îngrijorările societății civile și ale ecologiștilor, citiți pe sic.md.”


Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.