logo

Sic!: Cum pediștii încearcă să caute țapul ispășitor la Bruxelles


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-cum-pedistii-incearca-sa-caute-tapul-ispasitor-la-bruxelles-7978_1042875.html

Democrații de la Chișinău au fost revoltați de rezoluția Parlamentului European. Pe de o parte, ei au criticat modul în care aceasta a fost discutată și votată, încercând s-o lipsească astfel de legitimitate. Pe de altă parte, se plâng că rezoluția este nedreaptă, întrucât ei ar fi îndeplinit tot ce le-a cerut UE, care acum i-a trădat pentru Maia Sandu și Andrei Năstase. Acest lucru este menționat într-un nou articol al proiectului Sic!, transmite IPN.

Autorii materialului afirmă că membrii Partidului Democrat puteau anticipa și evita acest conflict cu UE. Primele semne erau clare încă după votarea sistemului mixt. Avertismentele diferitor demnitari și diplomați europeni au fost însă ignorate. Acum, democrații se apară cu un scut de minciuni: că rezoluția a fost adoptată netransparent și fără majoritate, că e nedreaptă, că ei au îndeplinit toate condițiile și „îndurat” reforme grele alături de moldovenii de rând” etc.

În articol este menționat faptul că, „din păcate pentru membrii PDM, toate aceste afirmații sunt pline de ipocrizie. Dacă vor să învinuiască pe cineva pentru rezoluția Parlamentului European, democrații trebuie să se uite în oglindă”. Autorii articolului amintesc despre cum s-a votat rezoluția, cum purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gamurari, și-a vărsat năduful pe FB, unde a scris că rezoluția a fost dezbătută „cu sala aproape goală”, în mod „netransparent și politicianist”, pe când la ședință au fost prezenți 538 din 751 de eurodeputați, dintre care 343 au votat pentru adoptarea rezoluției.

Autorii materialului mai amintesc, citindu-l pe Vitalie Gamurari, că toată crema PDM a repetat la unison încă o critică: „Este greu însă să li se explice cetățenilor de ce au îndurat reforme atât de grele, ca apoi să se ia o decizie împotriva lor”. Potrivit autorilor, Vlad Plahotniuc pare cel mai nemulțumit de acest fapt, însă se încurcă în declarații. Pe de o parte, spune că toate reformele complicate făcute până acum, în Republica Moldova, nu au avut ca scop doar să fie îndeplinite angajamentele asumate în raport cu partenerii externi, dar de a moderniza țara și că efectele vor fi benefice și pentru oamenii de rând. Pe de aptă parte, în același discurs, liderul pedist se răzgândește și anunță sever „cu un ton de răzbunare”, că PDM își va reevalua prioritățile „reieșind din nevoile principale ale oamenilor, și nu neapărat reieșind din condiționalitățile diferitor acorduri, cum a fost până acum”.

Potrivit autorilor articolului, democrații par că vor să anunțe o schimbare în relația cu UE și să spună că Acordul de Asociere nu va mai fi atât de important. În același timp, vor să critice condițiile puse anterior de UE, „mai aspre decât a îndurat orice guvern până acum”, și să dea vina pentru costul reformelor anterioare pe UE. Cu alte cuvinte, PDM vrea să-și asume meritele pentru toate consecințele bune ale reformelor, dar să lase în cârca UE responsabilitatea pentru cele negative. „Evident, reforma cu bubă e cea a justiției”.

În pofida indignării afișate, afirmă autorii materialului, democrații nu sunt sinceri când spun că au îndeplinit toate cerințele din partea UE și că rezoluția îi pedepsește pe nedrept. Modul în care a fost votat și implementat sistemul mixt, blocarea înregistrări grupului de inițiativă pentru organizarea referendumului #numixt și, acum, anularea rezultatului alegerilor din Chișinău demonstrează clar că guvernarea nu a respectat pre-condițiile politice.

Articolul integral poate fi citit aici.