logo

Sic: Ce trebuie să înțelegem atunci cînd autoritățile vorbesc despre „Suveranitate”? (VIDEO)


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-ce-trebuie-sa-intelegem-atunci-cind-autoritatile-vorbesc-despre-7978_1038228.html

Argumentul suveranității și problema populismului, în contextul noului sistem electoral și recomandărilor Comisiei de la Veneția, sunt discutate într-un nou articol al proiectului sic!, transmite IPN.

Articolul este însoțit de un clip de animație.



Text narator:

De ce atunci cînd un politician invocă argumentul suveranității, asta probabil ar trebui să te pună în gardă?

Mai întîi, ce e suveranitatea?

Secole în urmă, ea desemna atributul unui singur individ, monarhul, care putea face cu poporul său aproape tot ce-i trăsnea prin cap. Însă odată cu revoluțiile de la sfîrșitul sec.
XVIII, suveranitatea trece de la monarh la popor și devine limitată, graţie adoptării conceptelor separării puterilor în stat și a drepturilor omului.

Ororile celui de-al doilea război mondial, însă, au demonstrat că suveranitatea majorității nu poate fi mai presus de standardele democratice și drepturile omului. Astfel, dreptul internațional nu protejează suveranitatea guvernului, ci a poporului. Atunci cînd un guvern acționează într-un fel în care normele democratice și drepturile omului sunt în pericol, acel guvern încalcă suveranitatea poporului.

Așadar, ar fi oare
condamnările Moldovei la CEDO o violare a suveranităţii acesteia? Nu, deoarece Moldova s-a obligat să respecte hotărîrile Curţii, în interesul cetățenilor Moldovei. Guvernele pleacă și vin dar drepturile omului ramîn.

De ce recomandările Comisiei de la Veneția nu constituie o încalcare a suveranității R. Moldova? Comsia de la Veneția, ca și alte organisme internaționale, există pentru a preveni derapaje democratice. Fiind țară membră a Comisiei din 1996, Republica Moldova a recunoscut competența acesteia, inclusiv în materie de sisteme electorale. Faptul că o recomandare a Сomisiei nu este „tehnică și juridică”, ci critică reforma în întregime, nu însemnă că aceasta încetează a fi validă.

De ce proeuropenii moldoveni (
Andrian) Candu și (Vlad) Plahotniuc, dar și pro-rusul (Igor) Dodon utilizeaza aceleasi argumente populiste ca liderii din Rusia, Ungaria sau Polonia? citiți pe sic.md.


Articolul integral poate fi citit aici.

Sic! este un proiect de fact-checking, sinteză și analiză implementat de IPN cu susținerea Fundației Soros Moldova și Black Sea Trust.