logo

Sic! Care partide vor fi avantajate de sistemul mixt?


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-care-partide-vor-fi-avantajate-de-sistemul-mixt-7978_1034591.html

Președintele Igor Dodon continuă să insiste că sistemul electoral mixt este o lovitură dată Partidului Democrat. Mai mult, potrivit lui, sistemul va avantaja și partidele extraparlamentare, care altfel nu ar intra în Parlament. Însă, afirmă autorii unui nou articol Sic!, atât practica altor țări, cât și studiile efectuate în domeniu îl contrazic. Cu Igor Dodon nu ar fi de acord în special un oarecare monsieur Duverger, spun aceștia, menționând că în consecință, pe termen lung, un astfel de sistem încurajează apariția unei dominații bipartite, transmite IPN.

„Sistemul mixt permite partidelor care nu trec pragul electoral… Năstase nu trece pragul electoral, cel puțin conform sondajelor la moment. Usatîi nu trece, alte partide nu trec. Dar ei pot să-și promoveze deputații. De exemplu, același Usatîi la nord. În Bălți poate să promoveze 2-3 deputați. În alte raioane. Același Năstase la centru. De aceea, sistemul mixt, dacă e să vorbim sincer, lăsând la o parte mesajele politice-geopolitice, este convenabil inclusiv partidelor care pot fi reprezentate în Republica Moldova nu pe liste de partid, dar pe circumscripții uninominale”, a declarat președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere.

Potrivit lui Igor Dodon, sondajele arată că Andrei Năstase și Renato Usatîi nu ar intra în Parlament. Însă Barometrul Opiniei Publice din aprilie 2017 denotă că 5,9% din respondenții deciși ar vota pentru PPPDA, iar 4,1% pentru PPPN. Aceasta în contextul în care alegerile prezidențiale sunt încă relativ proaspete în memoria electoratului și polarizarea alegătorilor în jurul Maiei Sandu și Igor Dodon își păstrează un pic din inerție.

Autorii articolului menționază că un aspect pe care președintele Dodon îl trece cu vederea este că Partidul Democrat, în sondaje, e în aceeași situație ca PPPN și PPPDA. Dacă Igor Dodon insistă că aceste două partide nu ar trece, același lucru ar trebui să se aplice și pentru democrați. În acest context, sistemul mixt devine un colac de salvare pentru formațiunea lui Vlad Plahotniuc.

Autorii mai fac referire la Legea lui Duverger. „Maurice Duverger a fost un politician, jurist și sociolog francez care a studiat sistemele politice din diferite țări (un nume de referință în politologie: în fond, o lege nu e numită în cinstea oricui). El a observat că sistemele uninominale cu o singură rundă de vot încurajează formarea unui sistem bipartit. Varianta promovată de Igor Dodon este, desigur, sistemul mixt, însă fruntașii democrați nu greșesc mult când spun că este un pas spre uninominal. În esență, sistemul mixt este pe jumătate uninominal. Un astfel de sistem fie forțează partidele „cu puține șanse” să fuzioneze, fie acestea sunt abandonate de către alegători ca neavând nicio șansă de victorie”, se menționează în articol.

„Astfel, argumentează Duverger, circumscripțiile uninominale cu o singură rundă de vot descurajează și dezavantajează candidații care s-ar fi clasat pe locul 3 sau 4. În consecință, pe termen lung, un astfel de sistem încurajează apariția unei dominații bipartite. În cazul Moldovei, potrivit autorilor articolului, este clar că cele două partide avantajate de sistemul măcar pe jumătate uninominal sunt PSRM, deja cel mai mare partid parlamentar și cu o proaspătă victorie prezidențială la activ, și PDM, cel mai puternic partid la nivel local din țară, cu cei mai mulți primari.

Articolul integral poate fi citit pe pagina sic.md. Sic! este un proiect al Agenției de presă IPN, implementat cu sprijinul financiar al Black Sea Trust.