logo

Sic!: Aspiraţia europeană a premierului Pavel Filip


https://www.ipn.md/index.php/ro/sic-aspiratia-europeana-a-premierului-pavel-filip-7978_1031408.html

În perioada 27-29 noiembrie, premierul Pavel Filip s-a aflat într-o vizită la Bruxelles unde a avut întrevederi cu principalele oficialităţi europene, printre care preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, preşedintele Consiliului European Donald Tusk şi alţii. Autorii unui nou material pe sic! subliniază că, desigur, aceste întâlniri au figurat pe agenda instituţiilor europene, însă puţine informaţii despre conţinutul discuţiilor au fost plasate pe paginile lor web, exceptând unele anunţuri însoţite de poze sau câteva propoziţii sumare plasate de unii dintre oficialii europeni pe conturile lor de Twitter. În schimb, serviciul de presă al Guvernului a fost destul de generos, furnizând comunicate de presă de la fiecare întâlnire a premierului, opinează autorii articolului din cadrul proiectului Sic!, transmite IPN.

Pavel Filip şi comisarul european Johannes Hahn au susţinut o conferinţă de presă comună la Bruxelles, iar printre afirmaţiile premierului, au atras atenţia autorilor câteva care nu se regăsesc în comunicatele oficiale ale Guvernului de la Chişinău. Johannes Hahn a recunoscut în cadrul conferinţei de presă faptul că „modul în care Uniunea Europeană a încercat să sprijine în trecut Republica Moldova nu a fost unul eficient, iar reputaţia Uniunii Europene a avut de suferit”. „La rândul său, Pavel Filip, recunoscând că şi Guvernele de la Chişinău au făcut greşeli, se declară bucuros că şi alegerile prezidenţiale din Moldova au arătat că vectorul european de dezvoltare este susţinut de majoritatea cetăţenilor, se spune în articol”.

Autorii consideră că această afirmaţie pare oarecum deplasată şi departe de realitate dacă e privită prin prisma rezultatelor recentelor alegeri prezidenţiale câştigate de candidatul pro-rus, pro Uniunea Economică Eurasiatică şi anti-UE, Igor Dodon, cu puţin peste 52%, în timp ce candidata pro-europeană, Maia Sandu, a luat aproximativ 48% din sufragii, chiar dacă aceasta din urmă nu a folosit acest deziderat ca element-cheie al campaniei sale electorale.

Autorii articolului menţionează şi o afirmaţie de la Chişinău a premierului şi anume că „partenerii de dezvoltare au recăpătat încrederea în Republica Moldova”. Autorii au încercat să afle pe ce se bazează afirmaţiile premierului analizând comunicatele de presă ale Guvernului, dar şi comunicările scurte care au apărut pe conturile de pe reţelele de socializare ale oficialilor europeni cu care s-a întâlnit Pavel Filip.

„În ceea ce priveşte „recăpătarea încrederii”, atunci e greu de sesizat pe ce s-a bazat premierul, în condiţiile în care Serviciul Audiovizual al Comisiei Europene a publicat doar informaţii sumare fie de anticipaţie, fie de confirmare a întâlnirilor cu Pavel Filip, însoţite de poze, exceptând conferinţa de presă comună împreună cu Johannes Hahn. În extrasele de la acea conferinţă, comisarul european vorbeşte de întârzieri în cazul reformelor din domeniul mass-media şi lupta împotriva corupţiei”, se spune în articol.

Autorii menţionează că şi postările de pe conturile de Twitter ale oficialilor europeni se limitează la „am discutat despre iniţiativele privind reformele robuste”, „Parlamentul European susţine procesul de reforme”, „în implementarea reformelor vrem să vedem rezultate concrete în beneficiul cetăţenilor”, „am discutat despre Acordul cu FMI şi programul de reforme”.

„În fine, partea cu „încrederea”, probabil, trebuie confirmată inclusiv cu acţiuni concrete de reformă şi nu doar la nivel declarativ. În acelaşi timp, analizând elementele relaţiei dintre Chişinău şi Bruxelles, nu vom găsi vreun text sau vreo afirmaţie care să se refere la „pierderea încrederii” în Republica Moldova din partea UE. Prin urmare, dacă nu s-a pierdut, atunci cum să se recapete? Şi un ultim aspect. Oficialii europeni afirmă de regulă că nu susţin guverne sau politicieni, ci ţara şi populaţia sa”, se mai spune în articol.

Articolul integral poate fi citit pe pagina proiectului sic.md. Sic.md este un proiect al Agenţiei de presă IPN, realizat cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova.