Grădinițele urmează să intre vara în vacanță pentru o perioadă de până la 42 de zile. Astfel, managerii instituțiilor de învățământ preșcolar vor fi în drept să stabilească această perioadă începând cu data de 1 iunie și până pe 31 august. O condiție obligatorie este ca părinții să fie informați cu două luni până la vacanță. Prevederile se conțin într-un Regulament elaborat de Ministerul Educației.
Solicitat de IPN, șeful Direcției învățământ preuniversitar a Ministerului Educației, Valentin Crudu, a declarat că acest regulament vine să reglementeze situația deja existentă, în condițiile în care grădinițele și până acum aveau vacanță. Doar că până în prezent nu exista o perioadă exactă în care grădinița putea intra în vacanță. Regulamentul stipulează că vacanța urmează să fie organizată vara și nu când își dorește fondatorul.
„Am avut situații în țară când fondatorii, în persoana primăriilor locale, au decis și au închis grădinițele pe parcursul anului fără a coordona acest lucru cu Ministerul Educației. Și în aceste condiții ne-am pus ca scop să reglementăm printr-un regulament, ca această perioadă să fie determinată. Tot acest regulament prevede că vacanțele trebuie stabilite cu cel mult două luni înainte de anunțarea vacanței, astfel încât părinții să cunoască și să poată să-și organizez concediul”, a notat șeful Direcției.
Valentin Crudu a menționat că există și părinți nemulțumiți de acest regulament, însă aceștia trebuie să fie conștienți de faptul că și educatorii au dreptul la concediu, așa cum îl au per general cadrele didactice. Pe lângă educatori, sunt și angajați din personalul non-didactic, de exemplu asistentul medical sau bucătarul, pe care nu are cine îi înlocui.
Potrivit șefului Direcției, părinții care au copii minori, conform legislației, au dreptul prioritar la stabilirea concediilor. Astfel, își pot organiza concediul în perioadele când instituțiile merg în vacanță. „Se vorbește doar de concediul mamei, dar tatăl ce face? Sunt ambii părinți care trebuie să-și asume această responsabilitate”, a spus șeful Direcției.
Valentin Crudu a declarat că datele statistice arată în perioada de vară frecvența în grădinițe scade. De exemplu, în municipiul Chișinău se înjumătățește, iar în țară există localități în care aceasta ajunge chiar și până la 30%. Totodată, și științific s-a constat că e mai bine vara copiii să se odihnească.
Valentin Crudu a mai spus că fixarea perioadei vacanței urmează să fie dirijată de către administrația fiecărei instituției, care trebuie să ia decizia după consultarea angajaților, a autorităților și în coordonare cu părinții. Astfel, instituțiile își pot organiza vacanța în perioade diferite și atunci e în responsabilitatea administrației grădiniței de a stabili acorduri cu instituțiile din preajmă pentru a transfera temporar copiii ai căror părinți nu au posibilitatea să-și țină copilul acasă sau la bunici.
În Republica Moldova activează în jur de 1500 de grădinițe, care sunt frecventate de 150 de mii de copii. În municipiul Chișinău sunt 150 de grădinițe, frecventate de aproximativ 35 de mii de copii.