logo

Și al treilea Președinte MAIB a scris o istorie exclusivă pentru bancă


https://www.ipn.md/index.php/ro/si-al-treilea-presedinte-maib-a-scris-o-istorie-7542_1079372.html

Într-un articol publicat în ediția de astăzi a săptămânalului Economiceskoe obozrenie” este trecută în revistă activitatea bancherului Serghei Cebotari, care a anunțat recent că a îndeplinit obiectivele stabilite și a luat decizia de a se retrage de la conducerea celei mai mari bănci din țară, Moldova Agroindbank. Care sunt rezultatele obținute de bancă sub conducerea lui Cebotari și care sunt cele mai importante realizări ale bancherului, aflați în articolul ce urmează.

Președintele Comitetului de Conducere al BC “Moldova Agroindbank” SA, Serghei Cebotari, și-a încheiat activitatea pe 29 ianuarie a.c., după 26 de ani în cadrul băncii. Bancherul a plecat demn, admirabil, lăsând tuturor o mică speranță că ar putea în continuare deţine anumite funcţii în bancă.

În comunicatul MAIB și în apelul personal al bancherului către acționari, această mişcare neașteptată este motivată după cum urmează: „Decizia de a pleca a fost luată în legătură cu realizarea obiectivelor strategice pe care mi le-am asumat ca președinte...”.

Serghei CEBOTARI: „Pentru mine a fost o onoare să conduc echipa celei mai bune bănci din Moldova de-a lungul ultimilor 8 ani şi să fiu parte din aceasta pe parcursul a 26 de ani consecutivi. Acum că obiectivele strategice care mi-au fost puse în faţă în calitate de Preşedinte au fost îndeplinite cu succes, eu am luat decizia să încep un nou capitol în cariera mea pentru a atinge noi orizonturi. Voi rămâne în continuare aproape de echipa MAIB şi nu exclud posibilitatea de a mă alătura Consiliului.”

Bancherul le-a mulţumit celor peste 2 000 de angajaţi ai MAIB pentru „profesionalismul, consecvenţa şi dedicaţia cu care am construit împreună fundamentul temeinic al MAIB”. El şi-a exprimat încrederea că acesta „va permite echipei MAIB să menţină şi să consolideze statutul de cea mai bună bancă a țării”.

Serghei CEBOTARI: „Îmi exprim recunoştinţa faţă de acţionari pentru încrederea investită şi pentru susţinerea pe care mi-au oferit-o mie şi echipei, şi care ne-a ajutat să transformăm MAIB într-o instituţie inestimabilă pentru dezvoltarea ţării. Le mulţumesc clienţilor pentru aproape trei decenii de cooperare şi îmi exprim încrederea că relaţiile stabilite de-a lungul anilor cu MAIB se vor consolida continuu, astfel ca să aibă de câştigat fiecare dintre dumneavoastră şi să fim mândri de ceea ce creăm acasă. Acţiunile întreprinse de-a lungul anilor îmi permit să afirm cu toată certitudinea că las succesorilor mei o instituţie puternică, stabilă, de încredere, foarte bine capitalizată şi cu un potenţial enorm pentru mulți clienți.”

Vytautas Plunksnis, Preşedintele Consiliului băncii, i-a mulţumit, din numele întregii echipe, lui Serghei Cebotari pentru activitatea prodigioasă în calitate de Preşedinte al Comitetului de Conducere.

Vytautas PLUNKSNIS: „Pe parcursul ultimilor 8 ani, dl Cebotari a avut un rol crucial în determinarea, promovarea şi implementarea cu succes a direcţiei de dezvoltare a băncii, consolidând statutul MAIB de lider incontestabil al sectorului bancar. Ţinând cont de valoarea profesională excelentă, îmi exprim speranţa că vom putea conta în continuare pe expertiza valoroasă a dlui Cebotari, eventual în cadrul Consiliului băncii.”

În mesajul MAIB despre plecarea lui Serghei Cebotari din funcția de Președinte al Comitetului de Conducere se spune că până la alegerea unui nou Preşedinte al Comitetului de Conducere de către Consiliul băncii, interimatul funcţiei îl va deţine actualul Prim-vicepreşedinte al Comitetului de Conducere, Aliona Stratan.

Serghei Cebotari este membru al echipei MAIB din anul 1995. În anul 2000 a fost promovat în funcţia de Vicepreşedinte al băncii, în 2012 - Prim-vicepreşedinte al Comitetului de Conducere, iar în anul 2013 a fost ales Preşedinte al Comitetului de Conducere al băncii. El este considerat pe bună dreptate un membru cheie al echipei de manageri MAIB care a pus bazele celei mai mari instituţii financiar-bancare din Republica Moldova.

Serghei Cebotari a condus MAIB în perioada crizei din anii 2014 – 2015, care a afectat întregul sector bancar. Deși banca a fost lipsită de accesul la resursele din liniile internaționale de finanțare pe parcursul mai multor ani, MAIB a reușit realizări excelente bazându-se doar pe propriile resurse. Bancherul a gestionat banca în procesul deloc simplu de transparentizare a acționariatului, ceea ce a culminat în 2018 cu achiziția pachetului de  41,09% acțiuni de consorțiumul internaționali de investitori HEIM Partners.

În condițiile pandemiei din 2020, însoțite de criză economică, MAIB sub conducerea lui Serghei Cebotari a confirmat o dată în plus statutul de lider incontestabil al sectorului bancar autohton, demonstrând corectitudinea strategiei de dezvoltare a băncii.


În perioada 2013 - 2020, MAIB a dublat practic activele şi profitul net al băncii, depozitele s-au majorat de 2,5 ori, iar creditele de 1,7 ori. În acelaşi timp, baza de clienţi activi a sporit de 1,8 ori, iar cea de clienţi totali de 1,6 ori. Conform rezultatelor anului 2020 banca și-a majorat până la 39% cota de piață conform profitului obținut.

În cei 26 de ani de activitate, obiectivul prioritar urmărit de bancher a fost întotdeauna confortul clienților, diversificarea portofoliului de produse și digitalizarea rapidă a serviciilor. A argumentat necesitatea
ca banca să înființeze o companie de leasing - MAIB-Leasing, iar ulterior a creat și a dezvoltat direcția corporativă pentru deservirea companiilor mari. Toate acestea au contribuit la transformarea băncii într-un partener puternic și de încredere, în care acum au încredere aproape 1 000 000 de clienți!

De asemenea, Serghei Cebotari și-a adus aportul la dezvoltarea Bursei de Valori a Moldovei, deținând funcția de președinte al Consiliului pe parcursul a 11 ani, inclusiv în prezent.

Serghei Cebotari a fost al treilea președinte care, după Grigore Furtună și Natalia Vrabie, a scris o pagină exclusivă în istoria MAIB. Odată cu plecarea sa, s-a încheiat o etapă deloc ușoară în dezvoltarea băncii. Fără exagerări, putem spune că una dintre cele mai importante realizări ale sale a fost transparentizarea acționariatului și atragerea investitorilor străini cu participarea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru aceasta Serghei Cebotari depunând eforturi incredibile, creând împreună cu regulatorul condițiile necesare pentru achiziționarea pachetului de 41,09% din acțiuni anume de către acest consorțiu de investitori.

Următoarea etapă în dezvoltarea Moldova Agroindbank va implica probabil unele sarcini noi pe care Consiliul băncii le va soluţiona cu participarea noului președinte. Putem presupune că proprietarii băncii vor pune în sarcina noului manager listarea MAIB la una din bursele internaționale sau, posibil, plasarea IPO.

Potrivit unor surse, care au dorit să-şi păstreze anonimatul, numirea unui nou președinte al Comitetului de Conducere al MAIB nu va afecta strategia de dezvoltare a băncii. În proporție de 95%, aceasta va rămâne neschimbată, noul manager având sarcina de a accelera implementarea strategiei existente. De fapt, în interviurile sale anterioare, Serghei Cebotari a menționat printre prioritățile băncii - listarea MAIB la o bursă de valori străină și extinderea băncii peste hotarele ţării, pe lângă digitalizarea proceselor, a produselor și serviciilor - domenii în care banca a progresat semnificativ sub conducerea lui Serghei Cebotari.

Și dacă această ipoteză este aproape de adevăr, atunci acționarii străini care controlează banca au decis cel mai probabil să încredințeze unui bancher străin sarcina de a pune MAIB pe o nouă orbită.

În ceea ce privește anunțul băncii despre plecarea lui Serghei Cebotari, nu se poate spune fără echivoc că dânsul va rămâne în bancă, deși cunoștințele și experiența sa ar fi foarte utile. Cei care îşi continuă activitatea în cadrul băncii nu-şi ascund emoţiile - o reacție absolut firească faţă de plecarea lui Serghei Cebotari de la MAIB. Bancherul a făcut-o frumos!


_______

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.