logo

Sesiunea de toamnă a legislativului a luat sfârşit


https://www.ipn.md/index.php/ro/sesiunea-de-toamna-a-legislativului-a-luat-sfarsit-7965_1031787.html

La final de sesiune parlamentară, preşedintele legislativului, Andrian Candu, a remarcat în faţa deputaţilor că aceasta s-a desfăşurat într-o perioadă de maximă intensitate politică, deoarece a avut campanie electorală. În acest context deputaţii mai rar s-au întrunit în plen, dar s-a lucrat mult la nivel de comisii şi s-a desfăşurat un număr record de audieri, transmite IPN.

Oficialul a accentuat că deputaţii au reuşit să încheie reforma Procuraturii. Parlamentul şi-a onorat angajamentele faţă de societate, a dat Procuraturii şi magistraţilor toate instrumentele cerute de societatea civilă. Iar acum societatea va putea cere rezultate de la aceştia. „Vrem o ţară liberă de corupţie”, a spus Andrian Candu.

Preşedintele Parlamentului a amintit şi de faptul că s-a votat instituirea Autorităţii Naţionale de Integritate, care, spune Andrian Candu, va trebui să arate că este diferită de Comisia Naţională de Integritate nu doar prin denumire, dar şi prin eficienţă.

„În această sesiune am promovat reforme inclusiv cu preţul popularităţii noastre. În premieră după două decenii de deturnare a sistemului de asistenţă socială, am reuşit să facem o reformă vitală, ca oamenii să primească pensie de contribuţie, nu de funcţie. De anul viitor oamenii vor beneficia de o majorare semnificativă a pensiei. Am reuşit să recuperăm anul acesta şi restanţele acumulate în trecut şi, ca rezultat, avem un acord cu FMI. Am reuşit să reducem în jumătate instituţiile de control. Am oferit în premieră după mulţi ani previzibilitate antreprenorilor adoptând politica bugetar-fiscală până la intrarea într-un nou an”, a spus preşedintele Parlamentului.

Liderii fracţiunilor nu au susţinut discursuri la sfârşit de sesiune. Doar preşedinta fracţiunii comuniştilor, Inna Şupac, într-o luare de cuvânt a criticat activitatea parlamentară, spunând că după deciziile luate în această sesiune „99 la sută din cetăţenii de rând au devenit mai săraci, iar acel un procent de oligarhi a devenit mai bogat”. Inna Şupac a mai spus că alegerile directe prezidenţiale, pe care le-a numit ilegale, au divizat cetăţenii ţării şi mai mult. PCRM este însă încrezător că lumea va avea suficient curaj să schimbe în 2017 situaţia prin alegeri parlamentare anticipate.