Noul şef al Serviciului Vamal, Vitalei Vrabie, susţine că acum 3 săptămâni, când a venit la conducerea Serviciului, a găsit un sistem deschis corupţiei. În cadrul unei conferinţe de presă, şeful de la vamă a declarat structura pe care o conduce urmează a fi restructurată, numărul punctelor vamale interne micşorat, funcţiile de conducere – reduse, iar cele de execuţie vor fi sporite. Potrivit lui, în acest context se preconizează şi majorarea salariilor colaboratorilor vamali, transmite IPN.
Directorul general al Serviciului Vamal, a menţionat că fenomenele urâte despre care se vorbeşte în societate erau la ordinea zilei atunci când a venit în funcţie – diverse scheme de contrabandă, încadrarea mărfurilor la poziţiile tarifare inferioare, creşterea artificială a statelor de personal în aparatul central. Potrivit lui, de la cifra de 165 de angajaţi în 2011, s-a ajuns la peste 380 în 2016.
Vitalie Vrabie a comunicat că în luna ianuarie 2016 instituţia nu îndeplinea cifra de control cu 76 de milioane de lei. Iar aceasta indică gestionarea defectuoasă a sistemului în ansamblu. În martie însă se atestă o creştere fiind depăşită cifra de control cu 137 de milioane de lei.
Directorul Serviciului Vamal a mai menţionat că problema de integritate a colaboratorilor vamali rămâne a fi cea mai importantă, deoarece acest fenomen atentează nu doar la securitatea economică a statului, ci şi prejudiciază imaginea instituţiei. Directorul a spus că s-a lansat reorganizarea aparatului central al Serviciului Vamal, iar numărul de cadre va fi redus de la 388 la 260 de angajaţi.
În context, Vitalie Vrabie spune că vor apărea 3 birouri vamale în locul celor 7 existente acum. Se planifică reducerea posturilor vamale interne, iar acum se analizează eficienţa lor. Colaboratorii rămaşi în funcţii vor avea mai multe responsabilităţi, iar aceasta înseamnă şi motivaţie financiară mai mare pentru ei. Însă directorul Serviciului Vamal a evitat să spună cu cât urmează să se majoreze salariile, menţionând doar că un vameş care primeşte un salariu de 2900 de lei este mai vulnerabil fenomenului de corupţie.