Serviciul de presă al Preşedintelui oferă amănunte privind criticele aduse autorităţilor centrale pentru ineficienţă în combaterea corupţiei
https://www.ipn.md/index.php/ro/serviciul-de-presa-al-presedintelui-ofera-amanunte-privind-criticele-aduse-7965_960262.html
Serviciul de presă al Preşedintelui oferă amănunte privind criticele aduse autorităţilor centrale de Şeful statului pentru ineficienţă în combaterea corupţiei.
Comunicatul Serviciului de presă, citat de Info-Prim Neo, face trimitere la şedinţa convocată de Preşedinte în problema prevenirii şi combaterii corupţiei, cu participarea conducerii Parlamentului, a Guvernului, miniştrilor şi altor conducători ai autorităţilor centrale, organelor de drept şi de control. La şedinţa de sâmbătă, 8 iulie, presa a fost admisă doar timp de o jumătate de oră, restul lucrărilor desfăşurându-se „cu uşile închise”.
Potrivit sursei citate, Vladimir Voronin s-a arătat alarmat de lipsa iniţiativei personale a conducătorilor instituţiilor guvernamentale în combaterea cazurilor concrete de corupţie. El a afirmat că practic toate încălcările şi infracţiunile se produc cu bună ştiinţă şi cu acceptul tacit al conducătorilor.
Şeful statului a subliniat că în instituţiile guvernamentale nu este organizată activitatea internă de combatere a corupţiei. În schimb, este organizată activitatea de dosire a cazurilor de corupţie din interese departamentale. Din această cauză, majoritatea cazurilor de corupţie declarate de cetăţeni nu-şi găsesc confirmarea în urma controalelor interne. Preşedintele a accentuat că orice conducător trebuie să organizeze şi să răspundă personal de climatul anticorupţional din domeniul său: să înfiinţeze şi să dirijeze comisii de evaluare internă.
Preşedintele a condamnat hotărât practicile de tutelare a intereselor de afaceri ale anumitor persoane, traficul de influenţă şi presiune asupra justiţiei, admise de către unii conducători ai autorităţilor guvernamentale. Trebuie dezrădăcinată necondiţionat practica activităţii funcţionarilor de stat în structurile private sau orice protecţionism şi implicare a funcţionarilor în asemenea chestiuni în detrimentul funcţiilor de serviciu, a spus Vladimir Voronin.
Tărăgănarea procesului de optimizare a aparatului executivului central, este, în opinia şefului statului, de asemenea un factor care generează corupţie. Preşedintele şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu faptul că la momentul actual aparatul Guvernului a fost redus doar în proporţie de 44 la sută, faţă de cele 70 la sută preconizate.
Potrivit afirmaţiilor Preşedintelui, un impediment în prevenirea corupţiei este nu numai calitatea reglementărilor, dar şi ne-aplicarea acestora. Vladimir Voronin a invocat exemplul Legii despre combaterea corupţiei şi protecţionismului, care prescrie un şir de interdicţii funcţionarilor publici, ignorarea cărora, dacă nu constituie un fapt sancţionabil penal, atrage dup sine destituirea. Şeful statului a menţionat, totodată, că această normă rămâne inaplicabilă, ca şi alte reguli eficiente care se conţin în Legea serviciului public şi alte legi speciale.
Preşedintele a subliniat şi faptul că lupta cu corupţia nu poate fi eficientă în lipsa unei justiţii incorupte. Selectarea cadrelor în sistemul judiciar şi promovarea unor persoane cinstite, competente, cu reputaţie ireproşabilă sînt condiţii primordiale pentru afirmarea unui sistem judiciar viabil, a declarat el. În context şeful statului a formulat obiecţii în legătură cu mecanismul netransparent de selectare a cadrelor în instanţele de judecată, din care cauză în funcţiile de judecători sînt promovate în unele cazuri persoane incompetente sau care au comis abateri şi încălcări grave în activitatea anterioară.
Vladimir Voronin a apreciat în termeni negativi şi activitatea consulatelor Republicii Moldova de peste hotare, subliniind frecvenţa alarmantă a cazurilor de estorcare de mită pentru legalizarea documentelor sau alte acţiuni consulare. Potrivit Preşedintelui, cele mai multe semnale de acest gen parvin în privinţa consulatelor de la Roma şi Moscova. Şeful statului a solicitat elaborarea şi implementarea operativă a unui mecanism de control asupra activităţii consulatelor.
În baza obiecţiilor expuse în cadrul şedinţei, şeful statului a solicitat elaborarea unui plan de acţiuni şi aplicarea unor măsuri neîntârziate pentru redresarea cît mai grabnică a situaţiei create, se spune în comunicatul Serviciului de presă al Preşedintelui R. Moldova.
Imediat după şedinţa de sâmbătă, Premierul Vasile Tarlev a spus presei că, deocamdată, criticele formulate de Şeful statului nu vor fi urmate de demiteri, dar „cei care consideră că nu fac faţă lucrurilor sunt liberi să demisioneze din propria iniţiativă”, precizează Info-Prim Neo.