Prevederile din Codul serviciilor media audiovizuale care stipulează că publicitatea și teleshoppingul se exclud din serviciile media audiovizuale străine retransmise în Republica Moldova au fost declarate neconstituționale. O hotărâre în acest sens a fost emisă marți, 23 noiembrie, de către Curtea Constituțională, care a avut la bază o excepție de neconstituționalitate ridicată de mai multe societăți comerciale care retransmit programe de televiziune străine, transmite IPN.
Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat într-un briefing de presă că sesizarea a fost analizată prin prisma prevederilor constituționale cu privire la garantarea libertății de exprimare. De asemenea, Curtea a observat că Republica Moldova a ratificat Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră, iar articolul 4 stipulează că părțile semnatare trebuie să asigure libertatea de expresie și de informare. Părțile trebuie să garanteze libertatea de recepție și nu trebuie să se opună retransmiterii pe teritoriul lor a serviciilor de programe care se conformează dispozițiilor Convenției. Curtea a reținut că dreptul la libertatea de exprimare include și dreptul de a retransmite programe străine care includ publicitate sau teleshopping.
În opinia Curții, prevederile contestate sunt rigide și stabilesc o măsură generală în privința distribuitorilor de servicii media audiovizuale străine. „Având în vedere că legislatorul a instituit o obligație absolută, fără a lua în calcul măsurile mai puțin intruzive în libertatea de exprimare a distribuitorilor de servicii media audiovizuale și fără a diferenția programele retransmise din statele parte la Convenția Europeană cu privire la Televiziunea Transfrontalieră și din statele care nu sunt parte la Convenție, Curtea a conchis că prevederile contestate din articolul 66, alineat 7, din Codul serviciilor media audiovizuale sunt neconstituționale”, a declarat Domnica Manole.
Judecătorul constituțional Nicolae Roșca a formulat o opinie separată, care deocamdată nu a fost publicată.