logo

Serviciile de sănătate mentală vor fi integrate în sistemul de asistenţă locală


https://www.ipn.md/index.php/ro/serviciile-de-sanatate-mentala-vor-fi-integrate-in-sistemul-de-7967_1008748.html

Incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi mentale şi crearea serviciilor comunitare integrate sunt obiective strategice ale Republicii Moldova pentru următorii 3 ani. Viceministrul sănătăţii, Mihai Ciocanu, a spus, în cadrul mesei rotunde, că numărul paturilor în spitalele de psihiatrie va fi redus substanţial, iar pentru cazurile acute vor fi prevăzute paturi în spitalele locale.

„Ne propunem să integrăm serviciile de sănătate mentală în sistemul de asistenţă locală pentru a face ca serviciul comunitar să asigure marea majoritate a serviciilor de care au nevoie persoanele cu dizabilităţi mentale”, a spus oficialul, citat de IPN.

Viceministrul justiţei, Nicolae Eşanu, prezent la eveniment, a menţionat că statul urmează să preia politicile Uniunii Europene privind integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

Consilierul ONU Moldova pentru drepturile omului, Claude Cahn, a spus că toată lumea este egală în faţa legii. În practică, nu întotdeauna este aşa. Republica Moldova trebuie să creeze o bază juridică şi politică care ar asigura participarea în mod egal a tuturor categoriilor de cetăţeni în viaţa socială, indiferent de deficienţele pe carele-ar putea avea. „Trebuie de găsit o politică care iar mulţumi pe toţi”, a spus Claude Cahn.

Vicedirectorul Spitalului clinic de psihiatrie din Chişinău, Vadim Aftene, a pledat pentru asigurarea asistenţei medicale în condiţii egale pentru toate categoriile de pacienţi, nu doar la nivel republican, ci şi local şi raional.

Actualmente în Republica Moldova activează 3 spitale, iar numărul pacienţilor cu boli mentale este estimat la circa 160 de mii.