logo

Servicii inovatoare de incluziune socială pentru copii


https://www.ipn.md/index.php/ro/servicii-inovatoare-de-incluziune-sociala-pentru-copii-7967_1045789.html

Circa 650 de copii cu cerințe educaționale speciale, cu vârsta cuprinsă între 0 și 7 ani, din cinci regiuni ale țării, au beneficiat de suport și acces la servicii inovatoare care au contribuit la bunăstarea și incluziunea lor. Copiii au participat, alături de părinți, la patru programe de suport și educație desfășurate, timp de trei ani, de către asociația „Parteneriate pentru fiecare copil”, care a prezentat vineri, 7 decembrie, totalurile proiectului, transmite IPN.

Proiectul a fost implementat în raioanele-pilot: Cahul, Călărași, Fălești, Nisporeni și Ungheni. Daniela Mămăligă, director „Parteneriate pentru fiecare copil”, a declarat că rezultatele obținute sunt vizibile și este oportună extinderea inițiativei la nivel de țară.

Elayn Sammon, consultant internațional, a menționat că în pofida progreselor atinse, există copii cu cerințe educaționale speciale, fie din familii sărace, fie care au avut de suferit de pe urma procesului de migrațiune, care, în continuare, sunt discriminați. Or, este extrem de important de a interveni încă în copilăria fragedă, care este fundamentală pentru realizarea drepturilor copiilor. Și proiectul sprijinit de UE a avut scopul să consolideze eforturile societății civile, ale autorităților centrale și cele locale pentru a spori accesul la servicii educaționale, pentru a evita izolarea socială, precum și pentru a îmbunătăți relația dintre copil și părinte.

În jur de 600 de copii cu cerințe educaționale speciale au învățat să comunice și să-și exprime mai ușor emoțiile prin muzică. Terapia prin muzică se aplică individual sau în grup, începând de la o vârstă fragedă. Este recomandată copiilor cu deficiențe în dezvoltarea motorie, celor cu tulburări de spectrul autist sau probleme de comportament. Terapia prin muzică poate fi folosită de părinți, îngrijitori, terapeuți, educatori, profesori, dar și alți actori implicați.

„Mellow Parenting”, o altă componentă a proiectului, e o terapie de curs pentru consolidarea abilităților părintești și fortificarea relației dintre părinți și copii, bazată pe teoria atașamentului. În acest sens, au fost susținuți în îmbunătățirea abilitățilo, câteva sute de părinți. Programul de comunicare „Makaton” implică folosirea semnelor și a simbolurilor pentru a ajuta oamenii să comunice. Acesta va fi aplicat ca instrument de lucru pentru toți actorii implicați în procesul educațional al copiilor cu probleme în vorbire și comunicare.

Pe lângă implementarea programelor educaționale în cele cinci raioane-pilot, șase ONG-uri de pe ambele maluri ale Nistrului au beneficiat de granturi mici, în valoare de 4500 de euro fiecare, pentru activități de dezvoltare a modelelor de suport și intervenție timpurie pentru copiii cu cerințe speciale. Valoarea totală a proiectului finanțat de UE este de 680 de mii de euro.