logo

Servicii de colposcopie, mai aproape de femeile din Moldova


https://www.ipn.md/index.php/ro/servicii-de-colposcopie-mai-aproape-de-femeile-din-moldova-7967_1100531.html

În Republica Moldova a fost lansată o rețea națională de colposcopie ce va conecta în timp real zece unități regionale și municipale cu Institutul Mamei și Copilului și Institutul Oncologic. Potrivit responsabililor de proiect, această rețea va furniza rezultate de screening precise și de înalte calitate, îmbunătățind semnificativ standardul de îngrijire pentru femeile care au nevoie de servicii de colposcopie. Centrul de referințe în colposcopie al Institutului Mamei și Copilului va oferi sprijin metodologic rețelei de cabinete de colposcopie din cadrul spitalelor regionale. În total au fost înființate 12 cabinete de colposcopie la nivelul regiunilor de Nord, Centru și Sud, transmite IPN.

Într-o ceremonie oficială de lansare a rețelei naționale, Ala Nemerenco, ministrul sănătății, a declarat că în Republica Moldova una sau două femei zilnic sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar una din ele decedează la trei zile. Ministrul a precizat că orice stare de cancer poate fi prevenită dacă este diagnosticată la timp starea precanceroasă și femeia este supusă tratamentului. Pentru aceasta este nevoie ca femeia să vină la medic, să treacă screening-uri și să facă ulterior o colposcopie pentru a fi diagnosticată la timp. Evitarea de a vizita medicul și lipsa echipamentelor de diagnosticare a acestei maladii înseamnă un sfârșit tragic.

Nigina Abaszada, reprezentanta rezidentă UNFPA în Republica Moldova, a comunicat că înființarea rețelei naționale de colposcopie este importantă nu doar prin faptul că centrele vor fi dotate cu echipamente, dar va fi creată și o comunitate de specialiști care permanent se vor dezvolta profesional, care vor fi ghidați de colegii din cadrul Centrului național de referință în colposcopie. UNFPA în Republica Moldova va continua să ofere asistență acestor centre pentru a se asigura că suportul, asistența medicală necesară este aproape de acele femei care au nevoie de sprijin, a mai spus Nigina Abaszada.

„Această rețea a fost constituită în urma unei munci asidue a colaboratorilor care s-au ocupat nemijlocit de acest proiect, cu suportul Ministerul Sănătății, cu suportul partenerilor externi, însă eu îmi închipui că greul abia începe, atunci când, în urma examinării numeroaselor femei, se va descoperi la unele din ele o stare patologică și acest lucru trebuie privit din punct de vedere pozitiv. Da, este o veste rea pentru ele, dar faptul că s-a identificat la timp și în timp util o stare patologică este o veste bună, deoarece această femeie se va trata și va trăi”, a spus Adrian Belîi, membrul Comisiei parlamentare de protecție socială, sănătate și familie:

Pippa Bown, repzentanta Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, a spus că, odată cu dotarea centrelor cu echipamente moderne de telemedicină, cu colposcoape, femeile vor beneficia de servicii de diagnosticare de înaltă calitate și eventual un tratament modern. Faptul că femeile nu vor trebui să călătorească până la Chișinău sau să parcurgă distanțe mari pentru a beneficia de astfel de centre este un lucru extraordinar.

Femeile la care vor fi depistate leziuni precanceroase vor primi tratament în cabinetele regionale. În cazul diagnosticării cancerului de col uterin, tratamentul va fi acordat la Institutul Oncologic. Pentru efectuarea colposcopiei au fost dotate cu echipamente medicale performante spitalele raionale Soroca, Comrat, Cahul, Căușeni, Ungheni, Orhei, Drochia, Ceadîr-Lunga, instituția republicană Spitalul Clinic Bălți și fortificate capacitățile spitalelor din Chișinău – Institutul Mamei și Copilului, Institutul Oncologic și Spitalul Clinic Municipal „Gheorghe Paladi”. Cele 12 cabinete dispun de colposcoape, unități de electrochirurgie, sterilizatoare, fotolii ginecologice, instrumente și mobilier medical, în valoare de 635 de mii de dolari. Dispozitivele au fost procurate de UNFPA Moldova, cu suportul Guvernului Regatului Unit.