logo

Sergiu Tofilat: Vladimir Putin poate crea o catastrofă umanitară în stânga Nistrului


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-tofilat-vladimir-putin-poate-crea-o-catastrofa-umanitara-8004_1109739.html

Președintele rus, Vladimir Putin, poate crea o catastrofă umanitară în stânga Nistrului, iar autoritățile constituționale de la Chișinău trebuie să gestioneze această situație. Opinia aparține expertului în securitate energetică, Sergiu Tofilat, și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice Gazele pentru regiunea transnistreană ca problemă de securitate națională”, organizată de Agenția de presă IPN. Potrivit expertului, trebuie luat în considerare scenariul potrivit căruia Rusia nu va mai livra gaze regiunii transnistrene, iar Chișinăul va fi nevoit să ofere sprijin populației din stânga Nistrului.

Expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat, nu exclude scenariul potrivit căruia ar putea fi sistată livrarea de gaze către regiunea transnistreană începând cu 1 ianuarie 2025. Potrivit lui, această măsură ar putea avea consecințe semnificative asupra economiei și stabilității regiunii, care este total dependentă de gazul rusesc pentru industrie și consum casnic.

„Dacă până recent eram sigur că Putin nu va ceda regiunea transnistreană, acum nu exclud că el este gata să înghețe oamenii de frig în stânga Nistrului pentru a destabiliza situația în ajunul alegerilor parlamentare din Republica Moldova. Am văzut cum iarna trecută zeci de orașe din Rusia înghețau de frig pentru că sistemele de încălzire erau distruse, pentru că nu s-a investit de zeci de ani. Lui Putin nu-i pasă dacă oamenii din stânga Nistrului vor îngheța de frig, pentru el e important să destabilizeze situația și să încerce să dea vina pe autoritățile de la Chișinău. Gazprom are toate condițiile să continue livrarea gazelor pe malul stâng prin Turcia. Tot ce trebuie să facă este să rezerve gazoductele prin Turcia, Bulgaria, România și să aducă gaz. Potrivit contractului existent, Gazprom trebuie să aducă gazele la hotarul cu Republica Moldova. Asta este obligația lor”, a spus expertul în securitate energetică, Sergiu Tofilat.

Sergiu Tofilat spune că scenariul sistării livrărilor de gaz rusesc va avea consecințe nefaste și pentru malul drept al Nistrului. Potrivit expertului, pentru a asigura un volum suficient de energie electrică, autoritățile Republicii Moldova vor fi nevoite să procure energie electrică de pe piața internațională, la un preț mult mai mare față de prețul pe care-l oferă astăzi Centrala de la Cuciurgan.

„Malul drept procură gaz de la traiderii europeni deja de doi ani. Anul trecut, procurând gaz de la traideri, am reușit să economisim 60 de milioane de dolari, comparativ cu prețul de la Gazprom. Mitul că la Gazprom gazul este mai ieftin este un fals. Pe partea ce ține de aprovizionarea cu gaz pe malul drept, noi suntem perfect ok. Faptul că Moldovagaz n-a putut procura gaz vara ca să-l stocheze este altă problemă, trebuie să învățăm această lecție și să ne pregătim pentru anul viitor. Pe partea de energie electrică, lucrurile sunt mai complicate. Noi generăm pe loc aproximativ 20% din consum, restul trebuie să importăm. Avem centrala de la Cuciurgan care lucrează pe gaz rusesc oferit gratuit sau trebuie să procurăm din România. Opțiunea a doua s-a complicat mult după agresiunea militară a lui Putin. Putin a distrus majoritatea centralelor din Ucraina și ei sunt nevoiți să importe curent electric din România. Respectiv, în România s-a format un deficit de energie și prețurile au crescut foarte mult. România singură este nevoită să importe din țările vecine. În țările din zona Balcani s-a format un deficit de electricitate și prețurile au crescut. Devine fezabil să aducem gaz la centrala de la Cuciurgan și ea să producă energie electrică”, a explicat Sergiu Tofilat.

Potrivit expertului, situația din regiunea transnistreană este una sensibilă, iar o eventuală sistare a livrărilor de gaze naturale rusești ar putea declanșa o adevărată criză umanitară. Sergiu Tofilat spune că dacă autoritățile constituționale de la Chișinău vor gestiona eficient criza din regiune, vor fi create premisele reunificării pașnice a Republicii Moldova.

„Malul stâng al Nistrului supraviețuiește exclusiv datorită gazului care vine pe gratis din Federația Rusă. Gazul vine pe gratis, ei fac din el energie electrică sau produc metal, le exportă și banii vin în buget. Din asta ei plătesc pensii. Gazul și energia ajung aproape gratis la populație. Fără gaz ei nu vor avea nici căldură, nici posibilitatea de a produce energie electrică, va fi un deficit de buget. Clar că va fi o catastrofă umanitară. Nu peste noapte, ei vor rezista o lună sau două. Partea proastă este că Putin poate crea acolo o catastrofă umanitară pe care va trebui să-o gestionăm noi. Dar partea bună este că această situație deschide posibilitatea reunificării Republicii Moldova și soluționarea pașnică a diferendului transnistrean, dar pentru asta trebuie să cooperăm cu partenerii de dezvoltare”, a mai spus Sergiu Tofilat.

Dezbaterea publică la tema „Gazele pentru regiunea transnistreană ca problemă de securitate națională” este organizată în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”. Agenția IPN desfășoară acest ciclu cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel.