logo

Sergiu Tofilat: Este un fals că fugarii din politicul moldovenesc sunt politicieni


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-tofilat-este-un-fals-ca-fugarii-din-politicul-8004_1093099.html

„Șansele lui Plahotniuc de revenire în politica moldovenescă sunt egale cu zero”. Aflându-te în lista de sancțiuni a celei mai puternice economii de pe glob, ești indezirabil pentru toată lumea, iar „rățoiala” fugarului e pentru a le da curaj valeților săi ascunși în tufărișul politicului moldovenesc. Declarații în acest sens a făcut Sergiu Tofilat, analist în domeniul financiar-bancar și energetic, comunitatea WatchDog, care a participat la dezbaterea publică „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”, care a avut loc la Agenția IPN.

Referindu-se la fundalul geopolitic al evenimentelor de la Chișinău, panelistul a relevat că „vedem foarte bine cum se votează la Națiunile Unite: Rusia e susținută de câteva țări deloc potrivite pentru a servi ca exemplu. În moment ce Ucraina are de partea sa toată lumea dezvoltată, iar Rusia, practic, pe nimeni, cred că domnul Plahotniuc, ipotetitc admițând revenirea lui la putere, nu s-ar menține mai mult de o săptămână-două, a opinat expertul.

„Atât actuala ieșire „la rampă” a fostului „coordonator executiv” al puterii din Moldova, cât și recentele osteneli ale Partidului Șor sunt menite să creeze iluzia că dosarele, procesele de judecată din instanțale moldovenești și, mai nou, sancțiunile SUA, se datorează, chipurile, activității lor politice. Ceea ce este un fals”, a accentuat Sergiu Tofilat.

În special, expertul s-a referit la încercările lui Ilan Șor și a grupării lui de a intra în grațiile Kramlinului pentru a lua locul socialiștilor. „Se merge pe logică că Kremlinul are mai multe turnuri și, probabil, susținătorii lui Șor au acces mai mare la Putin, dându-i la o parte pe socialiști”. Dar șansele conducerii de la Kremlin de a avea o cooperare politică sustenabilă pe termen lung cu acești actori politici vor eșua lamentabil, a pronosticat vorbitorul.

Una din principalele cauze este că Rusia a nimerit într-o situație foarte-foarte dificilă, care se înrăutățește din ce în ce mai mult. Rusia este aruncată la nivelul de acum 20-30 de ani – nu va fi competitivă, se va confrunta cu un deficit de resurse. „[Rușii] rămân în trecut, rămân izolați, la cheremul celor care trag foloase: China, India, Turcia. Nu sunt sigur că vor mai avea resurse pentru a-și menține influența pe care o aveau în trecut”, a opinat Serfiu Tofilat.

Răspunzând îndemnului moderatorului de a aprecia șansele atât ale celor doi, cât și a fiecăruia în parte, de a deztabiliza situația din Republica Moldova, expertul WatchDog a remarcat că în societate există „o anumită nemulțumire”. Dar fenomenul e caracteristic și altor țări, inclusiv din UE și Statelor Unite. „Lumea vrea să vadă o ieșire din situație, dar oferta politică a Partidului Șor sau alți actori politici „de alternativă”, nu este deloc credibilă, nu are priză în societate”, a spus expertul.

„Am văzut tentative de a destabiliza situația chiar începând cu 5 octombrie 2021. Imediat ce Gazprom a redus livrarea gazului, Dodon a revenit dintr-o călătorie la Moscova și tot atunci a și început să ceară alegeri prezidențiale anticipate. N-a prins. În primăvară, vară au mai avut loc câteva încercări, una dintre care, destul de serioasă în Găgăuzia – cu scrisori lui Putin să le aducă „eliberarea”. Lucrurile s-au potolit după ce șeful parlamentului turc a spus că țara sa vrea să vadă Găgăuzia în procesul de integrare euroatlantică. Nu spre Est, nu spre Uniunea euroasiatică, dar pe linie euroatlantică”, a accentuat expertul.

Dezbaterea publică la tema „Cum s-a ajuns până la sancțiunile impuse de autoritățile americane? Care pot fi reacțiile și consecințele?”, organizată de IPN, a fost ediția a 265-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.