logo

Sergiu Tofilat despre pretinsele datorii către Gazprom: un conflict între acționari


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-tofilat-despre-pretinsele-datorii-catre-gazprom-un-conflict-7978_1101956.html

O echipă de experți în domeniul energetic și juriști pregătesc o strategie care va cuprinde acțiunile Chișinăului în privința datoriilor invocate de Gazprom. O spune expertul în domeniul energetic, membrul Consiliului de Observatori Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Potrivit expertului, Republica Moldova nu poate acționa Gazprom într-un arbitraj internațional, însă subiectul datoriilor Moldovagaz se va regăsi în instanțele naționale, drept conflict între acționarii acestei companii, notează IPN.

Sergiu Tofilat spune că pe platforma Consiliului de Observatori Moldovagaz nu există o comunicare directă cu reprezentanții Gazprom. Potrivit lui Sergiu Tofilat, concernul rus insistă pe achitarea datoriilor Moldovagaz, fapt inadmisibil pentru reprezentanții Chișinăului.

„La nivelul Consiliului de Observatori ne întrunim o dată în lună, cu Gazprom se discută prim email-uri, buletine de vot și opinii separate. Cam asta e toată discuția cu Gazprom. Acum trebuie să se aprobe bugetul, acolo este reflectată și datoria la gaz și noi, evident, nu putem accepta cifre cu care nu suntem de acord. Noi trebuie să ne apărăm interesele, după ce a fost finalizat acel raport de audit internațional, pe care eu l-aș echivala cu raportul Kroll, e un fel de diagnoză ce trebuie să faci și cum să aplici tratamentul. Pregătim, cu o echipă micuță, o strategie privind acțiunile noastre viitoare”, a spus Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

Sergiu Tofilat spune că reprezentanții Republicii Moldova în Consiliul de Observatori Moldovagaz vor acționa în judecată Gazprom, litigiul fiind unul între acționarii acestei companii. Sergiu Tofilat se arată însă sceptic în privința calității actului justiției din Republica Moldova, menționând că dosare ce vizează evidente fraude energetice au fost anterior clasate.

„Noi nu ne putem adresa în arbitraj, cu pretenții, dar în baza statutului Moldovagaz, putem examina situația dată ca un conflict între acționari. Și ne putem adresa în instanțele din Republica Moldova. Dar cel mai mult ce mă preocupă aici este calitatea actului justiției. Este cunoscut faptul că dosarele care țin de fraudele de la Moldovagaz au fost, bine-merci, clasate sau puse la murat. Iar asta nu depinde de Gazprom, sunt dosarele procuraturii și CNA”, a mai spus expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Anterior, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a anunțat că din pretinsa datorie de 756 de milioane de dolari SUA, invocată de Gazprom, cea mai mare parte a sumei nu este confirmată de auditul internațional, iar Guvernul Republicii Moldova este gata să achite doar 8,6 milioane de dolari SUA.