logo

Sergiu Pușcuța: În 2020, investițiile în infrastructura drumurilor vor crește cu 50%


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-puscuta-in-2020-investitiile-in-infrastructura-drumurilor-vor-7966_1070226.html

Dacă în 2019 suma investițiilor în infrastructura drumurilor era de peste patru miliarde de lei, atunci pentru anul 2020 Guvernul Chicu planifică cheltuieli ce depășesc șase miliarde de lei pentru construcția și reconstrucția drumurilor. Potrivit ministrului finanțelor, Sergiu Pușcuța, creșterea constituie circa 50%, transmite IPN.

„Dacă în ansamblu componenta investițiilor în buget constituie 9,1 miliarde de lei, din acestea 6 miliarde de lei este suma planificată pentru restabilirea, dezvoltarea, reconstrucția infrastructurii drumurilor atât la nivel raional, cât și la nivel local”, a afirmat ministrul în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova.

Din aceste 6 miliarde de lei planificate pentru infrastructura drumurilor, 2,7 miliarde vor veni din Fondul rutier. „Acestea sunt proiecte care vor fi finanțate din bugetul de stat (1,7 miliard) și din bugetele locale (circa 1 miliard)”, a explicat ministrul finanțelor.

Sergiu Pușcuța susține că întreprinderile care se vor ocupa de construcția și reparația drumurilor vor trebui să respecte cele două criterii de bază – calitatea și costul lucrărilor. De asemenea, vor fi introduse termene stricte în care trebuie efectuate toate lucrările, dar și sancțiuni prin amenzi în cazul în care aceste lucrări nu vor fi finalizate în termenii și la calitatea stabilită.

De asemenea, ministrul a menționat că deficitul de bază din proiectul bugetului pentru 2020 care constituie 2,6 miliarde de lei este mai mic cu un miliard decât cel pentru anul 2019, care este de 3,6 miliarde. „Aceasta este o scădere foarte serioasă”, a concretizat ministrul. Potrivit lui, legea cu privire la finanțele publice prevede că deficitul de bază nu trebuie să depășească 2,5% din Produsul Intern Brut. Deficitul de bază de 2,6 miliarde de lei planificat în bugetul pentru 2020 constituie 1,1% din PIB. Astfel, deficitul de bază este controlabil.

În ceea ce privește deficitul investițional, ministrul spune că acesta a existat și anterior, doar că într-un volum mai mic. „Reieșind din faptul că, probabil, pentru anul viitor ambițiile Guvernului și statului în general sunt mai mari, în special pentru a dezvolta economia Republicii Moldova, desigur au apărut discuții cu privire la acest deficit investițional”, a declarat șeful Ministerului de Finanțe.