logo

Sergiu Ostaf: Noţiunea de fascism e utilizată pentru a polariza societatea moldovenească


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-ostaf-notiunea-de-fascism-e-utilizata-pentru-a-polariza-societatea-moldov-7978_1012953.html

În Republica Moldova noţiunea de fascism este utilizată de politicieni şi nu numai cu scopul de a polariza societatea. În acelaşi timp, prin promovarea noţiunii de fascism se încearcă prezentarea acestuia ca un fenomen pentru a distrage atenţia de la probleme sociale precum corupţia, sărăcia, şomajul etc. De această părere este expertul Sergiu Ostaf, director executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului CreDO, care s-a expus în cadrul dezbaterii publice cu tema: „Utilizarea mai frecventă a noţiunii „fascism” în context intern, extern şi regional: motive reale şi inventate, scopuri, pericole şi soluţii”, organizată de Agenţia de presă IPN în parteneriat cu Radio Moldova.

„Dacă observăm cine utilizează cel mai des acest calificativ şi în raport cu cine, vedem că există un număr de actori care folosesc această noţiune pentru a polariza lucrurile. Se folosesc tactici de a cultiva comportamente radicale, pentru a polariza societatea şi a determina sau justifica mişcarea unor grupuri sociale împotriva acestui fenomen, de fapt, inexistent. Se foloseşte propaganda pentru a substitui anumite noţiuni şi probleme sociale”, a opinat Sergiu Ostaf.

Directorul executiv CreDO spune că cei care încearcă să desfăşoare activităţi de combatere a fascismului trebuie să fie conştienţi că reprezintă organizaţii veritabile şi o pot combate doar prin educaţie, utilizarea instituţiilor democratice şi prin respectarea legislaţiei. De asemenea, expertul spune că trebuie responsabilizată societatea privind apelarea la astfel de noţiuni. „Este important să punem la îndoială şi expunerile unor experţi atunci când fac concluzii eronate”, a subliniat Sergiu Ostaf.

El a menţionat că există un anumit număr de deputaţi în Parlament care au decis că le prinde bine să utilizeze această noţiune pe motiv că ar reprezenta un trend internaţional. Însă astfel de comportament este contraproductiv pentru independenţa şi statalitatea ţării.

Dezbaterea „Utilizarea mai frecventă a noţiunii „fascism” în context intern, extern şi regional: motive reale şi inventate, scopuri, pericole şi soluţii”, este ediţia a 29-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, organizat de IPN împreună cu Radio Moldova şi susţinut de Fundaţia germană Hanns Seidel.