logo

Sergiu Ostaf: Moldova este obiectul unor interferențe din afară care amplifică polarizarea


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-ostaf-moldova-este-obiectul-unor-interferente-din-afara-care-amplifica-po-7978_1035508.html

Polarizarea în spațiul moldovenesc nu este un produs doar al actorilor din interior, ci al interferenței din afară. În Republica Moldova, în viitor, nu va exista mai puţină polarizare. Din păcate, suntem obiectul unor interferențe din afară care în continuare amplifică eforturile de polarizare și care destabilizează viziunile interne. De această părere este directorul Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CREDO) Sergiu Ostaf.

În cadrul dezbaterilor publice cu tema: „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova, Sergiu Ostaf a explicat că noțiunea de consens larg recomandată de Comisia de la Veneția vizează crearea spațiului de comunicare care ar duce la finalitatea unui proces. „Construirea unui consens este un proces de negociere constant. Este important ca părțile care doresc să ajungă sau să construiască un consens să se implice în acest proces”, a spus Sergiu Ostaf.

În opinia lui Sergiu Ostaf, consensul, în sensul avizului Comisiei de la Veneția, trebuie să fie găsit pe întreaga societate, pe marginea tuturor propunerilor și recomandărilor, cu participarea tuturor actorilor. „Un sistem electoral este de fapt o piesă în realizarea unui obiectiv. Oricare sistem electoral trebuie să fie construit pentru a răspunde unor provocări importante. Toată lumea discută sistemul electoral, dar nu vede în spatele acestuia ce obiectiv ar putea să fie realizat. În opinia mea, obiectivul este asigurarea unui guvern capabil să guverneze”, a declarat Sergiu Ostaf.

Directorul CREDO este de părere că în Republica Moldova nu va exista vreodată un grad înalt de consens în ceea ce privește asemenea subiecte, deoarece gradul de polarizare este extrem de mare. „Eu aș vedea oportună implicarea mai multor partide care acum nu vor să participe la dezbateri. Arătând bunăvoință și bunăcredință în discutarea unor asemenea subiecte creşte și legitimitatea poziției acestor partide”, a mai spus Sergiu Ostaf.

Sergiu Ostaf mai susține că fiecare actor politic trebuie să demonstreze disponibilitatea de a negocia și a căuta soluții. Potrivit directorului CREDO, în cazul în care o serie de partide politice nu vor participa la acest exercițiu de căutare a consensului, va fi adoptat un sistem electoral care nu îi reprezintă, iar în cazul în care vor fi alegeri parlamentare conform noului sistem, există un risc major de nerecunoaștere a legitimității procesului.

„Riscul este foarte mare și ar putea să fie capitalizat de unele forte care în continuare polarizează această societate. Cred că aici ar trebui să fie evaluarea cea mai dură făcută. Dacă acest subiect al lipsei de consens anumit ar putea avea impact asupra legitimității alegerilor din 2018, care este prețul cel mai mare pe care noi nu am vrea să îl plătim ca ţară? Probabil, unii actori nu vor să se gândească la această situație”, a conchis Sergiu Ostaf.

Dezbaterile publice „Consensul larg în societatea moldovenească: necesitate și posibilitate”, constituie ediția a 74-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.