logo

Sergiu Litvinenco acuză organele de drept de intimidarea primarilor PAS. Reacția PG


https://www.ipn.md/index.php/ro/sergiu-litvinenco-acuza-organele-de-drept-de-intimidarea-primarilor-8011_1082195.html

Candidatul la funcția de deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține mai mulți funcționari publici din țară au primit indicații de la șefi să verifice în bazele de date deținute de stat totul ce ține de candidații PAS pentru alegerile parlamentare. De asemenea, spune el, prin structurile teritoriale ale CNA și Procuraturii scotocesc prin arhive toate materialele (caziere, procese-verbale, dosare administrative) care există pe primarii PAS, cu scopul de a-i intimida, transmite IPN.

„Referitor la aceste lucruri, vreau să mă adresez întâi de toate către șefii de instituții care au dat astfel de indicații. Doar faptul că l-ați ascultat pe Dodon și ați dat astfel de dispoziții ilegale vă face incompatibili cu funcțiile pe care le dețineți, prin urmare va trebui să fiți demiși după alegeri. Dar mai puteți încă să vă revocați deciziile ilegale și să evitați astfel tragerea la răspundere. Pentru că știți bine că acțiunile pe care le întreprindeți sunt ilegale”, a scris politicianul pe Facebook.

Acesta le-a spus funcționarilor publici că, conform legii, au dreptul să nu îndeplinească ordinele ilegale, notificând despre aceasta conducătorul care le-a dat indicația. „Dacă 2-3 persoane vor reclama fărădelegea, vă asigur că șefii nici nu vor mai veni cu astfel de indicații. Ș-apoi, nu uitați că mandatul șefilor care încalcă legea foarte curând va fi încetat. Vă îndemn să faceți anume asta - să respectați legea”, menționează Sergiu Litvinenco.

Într-o reacție, Procuratura Generală respinge categoric declarațiile lui Sergiu Litvinenco. Potrivit Procuraturii, sunt acuzații sterile, lansate de dragul PR-ului politic, dar care determină instalarea confuziei în societate și neîncrederii în instituțiile statului. Procuratura le califică ca fiind iresponsabile și contraproductive, făcând parte dintr-o serie de tentative de a atrage Procuratura în soluționarea unor conflicte de ordin politic. PG apelează la bunul simț, cultura și inteligența tuturor concurenților electorali, îndemnându-i ca în procesul agitației electorale să nu facă uz de lucrările penale pendinte, riscând astfel ca, în cea mai mare parte, să cadă sub incidența calomniei, încălcării principiului prezumției nevinovăției sau amestecului în înfăptuirea urmăririi penale sau justiției.