logo

Semnarea contractului cu Gazprom – un test pentru actuala guvernare


https://www.ipn.md/index.php/ro/semnarea-contractului-cu-gazprom-un-test-pentru-actuala-guvernarea-8004_1085436.html

Negocierea și semnarea unui contract cu „Gazprom” pentru livrarea gazelor naturale este un test trecut cu succes de către actuala guvernare, în contextul actualei crize energetice. O spun reprezentanții puterii, în timp ce, reprezentanții opoziției critică autoritățile, pentru că au început negocierile mai târziu, dar și pentru că nu au asigurat suficientă transparență. Totuși, rămâne de văzut care vor fi prețurile la gaze și cum vor evolua acestea, fapt ce va indica asupra corectitudinii formulei convenite la negocieri. Subiectul a fost abordat la dezbaterile publice: „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, organizate de Agenția de presă IPN luni, 1 noiembrie.

Adrian Băluțel, deputat din partea Fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate, a declarat că negocierile cu „Gazprom” privind încheierea unui contract de livrare a gazelor s-au încheiat cu succes. Și potrivit anunțurilor, prețul, pentru luna noiembrie, va fi de 450 de dolari pentru mia de metri cubi. În opinia sa, este important de menționat că prețul este unul conectat la o formulă, care va putea duce la scăderea prețurilor în viitor.

„În contextul celor o sută de zile de guvernare, probabil aceasta a fost cea mai mare criză, fiind cel mai mare test pentru actuala echipă guvernamentală, pe care, sunt sigur, că l-au trecut cu brio. Și aceasta pentru că discuțiile au fost purtate strict prin prisma intereselor Republicii Moldova, pentru că acest lucru s-a întâmplat cu o transparență maximă și cu o discuție sinceră cu societatea. Și pentru că aceste negocieri pe subiectul gazelor, probabil pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, au avut loc în baza unor interese economice ale Republicii Moldova și am reușit să evităm la maximum politizarea contractului la gaze, lucru care va permite ca cetățenii să aibă un preț corect la gaze”, a notat Adrian Băluțel.

Nicolae Pascaru, ex-deputat din partea Partidului Socialiștilor, a spus că el nu ar fi atât de optimist, ca și colegul său de la PAS, în contextul crizei gazelor naturale. Potrivit lui, Republica Moldova, practic în fiecare an, se confruntă cu aceste probleme și evident că guvernarea trebuia să fie pregătită și să înceapă negocierile încă în luna august. Deputatul crede că din cauza discursului politic și geopolitic din ultima perioadă sunt afectate relațiile bune cu Federația Rusă, care este un partener strategic. Ca urmare, „va suferi întreaga societate și vom plăti mai mult din propriile buzunare”. Ex-parlamentarul a mai spus că din cauza crizei au avut se suferit întreprinderile mari – fabrica de zahăr, cea de ciment, asfalt, și pentru acest lucru, în opinia sa, trebuie să-și asume responsabilitatea guvernarea.

„Cred că se putea mai ușor și mai bine de înțeles cu Federația Rusă. Ar fi bine să avem mai multă transparență cu privire la acest contract cu Federația Rusă. Chiar ne interesează prețul final. Mai departe ne interesează dacă acest preț final va fi în tarife, va fi în conturile de plată, care vor veni la sfârșitul lunii la fiecare familie din Republica Moldova. Așa cum spuneam, această guvernare este un eșec pentru Republica Moldova. din păcate, în fiecare an, cetățenii acestei țări merg la vot pentru a alege o guvernare mai bună, dar așa s-a întâmplat că și la acest capitol am dat greș. Noi, opoziția, trebuie să criticăm, pentru că în campania electorală s-a venit cu lozinci foarte interesante – „vremuri bune”, dar noi vedem că aceste vremuri bune nu vor fi degrabă și nu vor fi pentru toți”, a mai spus Nicolae Pascaru.

Igor Boțan, expertul permanent al proiectului, a declarat că este firesc, c[ cei care sunt la guvernare ne prezintă semnarea acordului privind livrarea gazelor ca pe un succes, în contextul unei crize continentale și nu doar în Republica Moldova. Opoziția, la rândul său, spune lucruri adecvate, crezând că dacă reprezentanții acesteia erau la guvernare, această situație era să fie soluționată mult mai bine.

„Sigur, cei de la guvernare le pot aminti celor din opoziție cum au gestionat ei criza gazelor, care a existat mai mulți ani în urmă. Dacă ne referim la subiect, această criză a fost soluționată în cadrul legal. Avem preț de piață, avem mai mult sau mai puțin o formulă, care este aplicată pentru stabilirea prețului. S-a implicat exact cine trebuie și nu a fost necesară implicarea șefului statului –pornind de la atribuțiile pe care le are, Guvernul, în special ministerul responsabil pentru proprietatea publică”, explică expertul.

Potrivit lui, compania rusească „Gazprom” a abordat problema de pe poziții de piață și pornind de la interesele sale. Pe de altă parte, autoritățile de la Chișinău spun că nu au făcut cedări și nu au implicat factori politici, ci doar comerciali. În opinia sa, aceasta este o formulă de compromis, dar urmează de văzut cum vor evolua prețurile la gaze. Expertul a mai spus că semnarea contractului este un moment de respiro pentru cetățeni pentru că este gaz, însă acesta cu certitudine va fi mai scump.

Dezbaterea publică la tema „Indulgența acordată guvernării expiră. O sută de zile de guvernare în viziunea puterii, opoziției și societății”, este ediția 211 a ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, proiect susținut de către Fundația germană „Hanns Seidel”.