logo

Semnal de alarmă din partea OMS și UNICEF: Milioane de copii nu sunt imunizați


https://www.ipn.md/index.php/ro/semnal-de-alarma-din-partea-oms-si-unicef-milioane-7967_1091127.html

Semnal de alarmă din partea Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF: se înregistrează cea mai redusă rată a vaccinării în rândul copiilor din ultimii 30 de ani, transmite IPN. Potrivit datelor statistice, peste 25 de milioane de copii la nivel global rămân neimunizați. Principalele cauze sunt dezinformarea și întreruperea lanțurilor logistice, fenomen cauzat de pandemia COVID-19.

Potrivit datelor oficiale, ponderea numărului de copii care au primit trei doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului și pertussis (DTP3) – un indicator pentru acoperirea imunizării – s-a redus cu cinci puncte procentuale în perioada 2019 și 2021, ajungând până la 81%.

Specialiștii explică fenomenul prin faptul că un număr crescut de copii trăiesc în regiuni unde persistă conflicte, unde accesul la imunizare este dificil și unde există dezinformare, probleme legate de COVID-19, cum ar fi întreruperile lanțului de servicii și aprovizionare, izolarea.


Aceasta este o alertă roșie pentru sănătatea copiilor. Asistăm la cea mai mare scădere susținută a imunizării copiilor dintr-o generație. Consecințele vor fi măsurate în vieți”, a spus Catherine Russell, director executiv UNICEF.

Rata privind administrarea primei doze de rujeolă a scăzut până la 81% în 2021, reprezentând cel mai scăzut nivel din 2008. Asta înseamnă că 24,7 milioane de copii au omis prima doză de rujeolă în 2021, cu 5,3 milioane mai mult decât în ​​2019. Alți 14,7 milioane de copii nu au primit a doua doză necesară. În mod similar, comparativ cu 2019, alți 6,7 milioane de copii au omis cea de-a treia doză de vaccin împotriva poliomielitei și 3,5 milioane au omis prima doză de vaccin HPV, care protejează fetele împotriva cancerului de col uterin mai târziu în viață. 

În timp ce anul trecut ne așteptam la  o descreștere a vaccinării pe fonul pandemiei, ca urmare a întreruperilor și blocajelor cauzate de COVID-19, ceea ce vedem acum este o scădere continuă. COVID-19 nu este o scuză. Avem nevoie de recuperarea ratei de imunizare, altfel vom asista inevitabil la mai multe focare, mai mulți copii bolnavi și o presiune mai mare asupra sistemelor de sănătate”, a mai spus Catherine Russell.

În contextul ratei scăzute de imunizare la nivel global, Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF solicită guvernelor să-și intensifice eforturile pentru a recupera procesul vaccinării, prin extinderea serviciilor de informare în zonele defavorizate. De asemenea, OMS și UNICEF cer atragerea și creșterea investițiilor în cercetare pentru a dezvolta și îmbunătăți serviciile moderne de imunizare.