Şeful statului promite ambasadorilor europeni că autorităţile R. Moldova vor face tot posibilul pentru a organiza alegeri democratice
https://www.ipn.md/index.php/ro/seful-statului-promite-ambasadorilor-europeni-ca-autoritatile-r-moldova-vor-face-7965_973188.html
Preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin, s-a întâlnit luni, 22 decembrie, cu ambasadorii ţărilor UE, SUA, Turciei, Comisiei Europene, Consiliului Europei, OSCE, acreditaţi în Moldova. Şeful statului i-a asigurat că autorităţile R. Moldova vor face tot posibilul pentru a organiza un scrutin bazat pe principiile de drept, în deplină conformitate cu normele europene, transmite Info-Prim Neo cu referire la Serviciul de presă al preşedintelui.
„Vom lansa invitaţii instituţiilor UE, OSCE, organizaţiilor specializate pentru a efectua observarea procesului electoral pe tot parcursul campaniei şi nu doar în preajma alegerilor. Suntem deschişi pentru o cooperare cu oricare stat sau organizaţie internaţională pentru asigurarea transparenţei alegerilor parlamentare 2009”, a subliniat şeful statului.
Vladimir Voronin a mai spus că pledează pentru o libertate deplină a mass-media din Moldova. „Nu am efectuat şi nu vom efectua presiuni asupra jurnaliştilor care activează legal pe teritoriul R. Moldova. Poziţia noastră este una foarte clară: orice reprezentant al mass-media are dreptul la primirea şi distribuirea informaţiei”, a spus preşedintele.
„Toţi radiodifuzorii cărora le expiră licenţele vor putea activa nestingherit în perioada electorală şi nici licenţa PRO TV Chişinău, care expiră la 23 decembrie, nu va fi scoasă la concurs până la finisarea campaniei electorale”, a adăugat preşedintele.
Şeful statului şi-a exprimat speranţa că rezultatele alegerilor nu vor afecta cursul pro-european al R. Moldova. „Mi-aşi dori, ca cei care vor câştiga alegerile să păstreze acest curs ca singurul segment care va aduce R. Moldova în familia unită a popoarelor europene”.
În luările lor de cuvânt, Asif J. Chaudhry, ambasadorul SUA în RM, Pierre Andrieu, ambasadorul Franţei – ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a UE, precum şi Philip Remler, şeful Misiunii OSCE în Moldova, au menţionat faptul că această întrunire vine în susţinerea interesului Republicii Moldova pentru extinderea şi aprofundarea relaţiilor de cooperare pe plan bilateral şi la nivel de foruri europene cu statele membre ale UE, cu SUA, cu OSCE, cu CoE, se spune în comunicatul de la Preşidenţie.
La 25 noiembrie, reprezentanţii statelor-membre UE şi ai instituţiilor europene la Chişinău au făcut apel către autorităţile R. Moldova să se asigure că viitoarele alegeri parlamentare se vor desfăşura în conformitate cu standardele internaţionale pentru alegeri democratice. Într-o declaraţie comună, zece misiuni diplomatice şi două instituţiile europene de la Chişinău au subliniat, în special, „importanţa garantării deplinului respect al principiului pluralismului politic, inclusiv competiţia între partide şi candidaţi, precum şi a ideilor al căror scop este de a proteja la maximum opţiunile alegătorului”.
Ministerul Justiţiei a răspuns atunci printr-un comunicat de presă, prin care a asigurat că „toate procedurile de înregistrare a partidelor politice sau a modificărilor în statutele acestora se desfăşoară în strictă conformitate cu legea”. MJ s-a arătat nemulţumit că nu a fost consultat de către ambasadori.