Şeful Misiunii OSCE în Moldova apreciază drept negative ultimele evoluţii în domeniul audiovizualului
https://www.ipn.md/index.php/ro/seful-misiunii-osce-in-moldova-apreciaza-drept-negative-ultimele-evolutii-in-dom-7965_963610.html
Şeful Misiunii OSCE în Moldova, Ambasadorul Louis O'Neill, a declarat luni, 19 februarie, că este îngrijorat din cauza recentelor evoluţii negative în domeniul audiovizualului din Moldova, se arată într-un comunicat al Misiunii OSCE, citat de Info-Prim Neo.
Potrivit sursei citate, cu referire la evenimentele legate de procesul de reorganizare a posturilor „Antena C” şi „Euro TV Chişinău”, “Codul audiovizualului adoptat de Parlament în 2006 oferă R. Moldova o excelentă oportunitate pentru realizarea unui real progres pe calea creării unui audiovizual liber şi dinamic. Este regretabil să observi că această şansă ar putea fi ratată din cauza unor paşi greşiţi în implementarea noii legislaţii”.
Ambasadorul O’Neill mai susţine că “reducerea numărului de emisiuni şi buletine de ştiri la „Antena C”, precum şi modificarea grilei de emisie imediat după privatizare, precum şi decizia noului proprietar de a demite directorii adjuncţi ai postului de radio şi de a reduce în mod drastic numărul de jurnalişti arată o desconsiderare a acestor recomandări”.
Şeful Misiunii OSCE de asemenea şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu mersul reformelor în cadrul instituţiei naţionale a audiovizualului „Teleradio Moldova”. „Aceasta nu a făcut practic nici un progres pentru a deveni un radiodifuzor public cu adevărat independent după formala transformare, în august 2004”, a spus O’Neill. “Consiliul de Observatori, nou ales, nu trebuie să piardă timp în iniţierea unor schimbări fundamentale şi vizibile în modul în care radiodifuzorul reflectă viţa publică şi politică din RM”, susţine oficialul.
Referindu-se la o recentă decizie a Consiliului Coordonator al Audiovizualului, de a acorda licenţă unei noi companii, fără să dea prioritate vechiului deţinător, în cadrul unui recent concurs de acordare a licenţelor, O’Neill a subliniat necesitatea unor decizii transparente ce vizează orice aspect al acordării de licenţe instituţiilor audiovizuale. “Această decizie trebuie să fie explicată şi susţinută prin argumente convingătoare pentru a se evita impresia unor necorespunderi de ordin politic sau financiar. Eforturile necesare trebuie întreprinse pentru a se evita sistarea emisiei în perioada transmiterii frecvenţelor, fapt ce duce la privarea populaţiei din Moldova de acces la mass-media”, a spus O’Neill.
La finele săptămânii trecute şi Colleen Graffy, asistent-adjunct al Secretarului de Stat al SUA, aflată într-o vizită neoficială în R. Moldova, a declarat că ceea ce se întâmplă în jurul acestor posturi trezeşte îngrijorare şi conduce la concluzia că asemenea evenimente devin o tendinţă nedorită în audiovizualul din RM. Potrivit ei, CCA a acţionat în cazul celor trei posturi într-un „mod netransparent”. „Credem că aceasta reprezintă o provocare serioasă pentru libertatea presei, pentru diversitatea de opinii şi idei din Moldova, la care ar trebui să aibă acces publicul”, a spus sursa citată. Graffy susţine că libertatea presei în RM este în pericol, în condiţiile în care autorităţile moldovene şi-au asumat, prin acordul semnat în cadrul Programului „Provocările Mileniului”, finanţat de SUA, responsabilitatea să lupte împotriva corupţiei, dar acest lucru, susţine ea, nu poate fi făcut fără mass-media independente şi puternice. Oficialul din SUA a declarat că dezvoltarea unei prese libere, independente şi pluraliste este vitală pentru instaurarea unei democraţii funcţionale în R. Moldova dar şi pentru atingerea scopului de integrare europeană.